xarek Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Witam Szanownych kolegów Jestem posiadaczem Megane II z silnikiem 1.9 dCi w wersji 120 KM i chciałbym prosić o podpowiedz w dalszym postępowaniu. Problem mój powstał po wyczyszczeniu zaworu EGR, po drodze okazało się i że jest uszkodzony jeden z kabli od złącza "naprawione" zawór został oczyszczony w nafcie (nie był moczony cały w tylko sama część mechaniczna). Po zamontowaniu i przejechaniu kilkunastu kilometrów wyskoczył komunikat Service i ikonka silnika. Po odczytaniu błędów (błędy P0486, P2142) wykonałem reset błędów i sprawa ucichła na dokładnie tydzień :). Mam do was koledzy pytanie co teraz? czy wymienić zawór EGR na nowy?, czy może lepiej do zaślepić i to powinno załatwić sprawę. Która z tych opcji jest najlepsza aby pozbyć się problemu i spokojnie użytkować pojazd. Bardzo dziękuję za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio3313 Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Mam tak samo... po czyszczeniu egra po 187tys była lekka sadza (2mm) i teraz co jakiś czas łapie p0486 i p0487. Taka to jest nadgorliwość :/ Póki co ja tego nie ruszam, może przejdzie samo :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Zaślepić i zapomnieć, jeżeli nie wyrzuca stałych błędów na desce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi