kzq Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Witajcie, dziś drugi raz zdarzył mi się błąd "Regulacja ciśnienia w pompie" DEF.3 (DEF.3 znaczy zbyt niskie ciśnienie w rampie CR). Wyświetliła się informacja "Ryzyko awarii silnika STOP". Pierwszy raz błąd zdarzył się 2 miesiące temu podczas wyprzedzania na 4 biegu i "odcięło mi moc" na jakieś pół sekundy dzisiaj odcięło na ułamek sekundy (dodam że błędu wystąpiły przy wciśnięciu pedału gazu w podłogę). Czyściłem za pierwszym razem wtyczkę od "regulatora ciśnienia w pompie" i myślałem że to pomoże gdyż w niej był jakiś tłusty brud, jednak to nie pomogło. W załączniku mam screeny z CLIPa z błędu z przed 2 miesięcy i z dzisiaj. Widoczne jest, że zalecane ciśnienie to 1600 a rzeczywiste jest dużo niższe i teraz co to mogło spowodować. Dodam że często deptam pedał gazu do oporu a błąd pojawia się rzadko. Filtr paliwa 10k km temu wymieniony. Co może być przyczyną tego błędu gdyż nie wiem co robić dalej? :D Auto ma niecałe 90k km przebiegu i jest to 1.9dci 130KM 2010r. Na regulację temperatury przed turbiną nie zwracajcie uwagi (chyba że jest to powiązane?), gdyż ten błąd pojawił się wcześniej. I pojawia mi się on przy prędkościach mocno autostradowych, prawdopodobnie ten czujnik do wymiany, a w ASO on ponad 700zł. Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Ciśnienie nie jest stałe i waha się w zależności od obciążenia, na biegu jałowym może być poniżej 300 bar. Zrób test przelewowy wtryskiwaczy, najlepiej na podwyższonych obrotach. Możliwe, że któryś leje paliwo w przelew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kzq Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Papuga. To zdarzyło się podczas jazdy na niecałe pół sekundy, gdzie miało być na listwie wtrysku 1600bar a było raz 300 a raz 600. Także wtryski działają w porządku, tylko były dwie takie krótkie sytuacje, więc jest sens robić próbę przelewową, w CLIPie wtryski pokazuje że są okej, wahania do 1 tylko jednostek nie pamiętam, a dopuszczalny max to chyba 5. Podczas jazdy też ciśnienie trzyma się zalecanego. Regulamin pkt. 5.13 – cytowanie Aston76 Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Jeżeli to nie występuje ciągle, to może przywiesza się regulator ciśnienia, albo któryś wtryskiwacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kzq Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Czyściłem wtyczkę od regulatora ciśnienia 2 miesiące temu, dzisiaj ją otworzyłem i znowu było w niej pełno tłustego płynu!!! O co chodzi skąd się wziął, silikonowa uszczelka jest w dobrym stanie więc o co chodzi? Pompa mi się gdzieś poci i ropa penetruje wtyczkę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Raczej sam czujnik przepuszcza i jest do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi