Matemaru Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) W ostatni weekend pokonywałem paręset kilometrów, w pewnym momencie zauważyłem brak ręcznego. Stwierdziłem linka/linki się urwały. Jako, że byłem nie daleko warsztatu, a mogłem samochód pożyczyć od kogoś innego, zostawiłem megi u mechanika i pojechałem dalej. Po jakimś czasie mechanik dzwoni i mówi, że linki tylko spadły, ponieważ tarcze są do wymiany i pyta czy wymienić. Ja jako, że w tym momencie nie miałem takiej kasy powiedziałem by tylko założył linki i nic nie robił. Dlatego pytanie czy mechanik (całkowicie randomowy facet dla mnie) chciał mnie naciągnąć czy też naprawdę z tarczami może być coś nie tak? Nie wiem jak się zabrać za sprawdzenie tego samemu (słabo się znam na mechanice, to w ogóle nie mój temat). Jednocześnie wiem, że jak zaciągnę ręczny to z miejsca nie ruszę nawet jakbym bardzo chciał. Ktoś mi coś doradzi? Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Spadły linki bo tarcze się kończą :o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matemaru Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Czyli wymiana. Okej, trzeba będzie się za to zabrać. A jak wytłumaczyć to, że ręczny trzyma tak, że nie da się ruszyć? Czy to jest całkowicie normalne i tak powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) To miała być zdziwiona mina, bo takiego tłumaczenia jeszcze nie spotkałem :D Weź suwmiarkę i sprawdź grubość tarcz (w Renault podają, że poniżej 7 mm trzeba wymienić). Przy pomiarach zwróć uwagę, żeby czasem rantu nie pomierzyć, a tylko grubość tarczy. Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez Pawel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matemaru Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 sprawdziłem jest: 22,6 mm więc chyba nie jest źle? Ale jeszcze swojemu mechanikowi powiem by sprawdził przy okazji, bo i tak dziura w rurze wydechowej wyskoczyła i trzeba zespawać w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ojinau Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Hehe od czego masz tarczę że ma 22mm z tylu? Reęczny jest na tył a nie przód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Chyba przednie, bo tylne są sporo cieńsze. Dla przednich minimalna grubość to 21,8 mm, a dla tylnych 6,5 mm. Grubość tarcz najlepiej się mierzy przy pomocy pomocniczych podkładek, inaczej mierzysz rant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matemaru Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 może coś zmierzyłem. Sprawdzę jeszcze raz jutro:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosol Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Przód 21,8mm ale tył to według mnie min. 9mm przy 10mm nówki sztuki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Wszystko się zgadza, to są dane podawane przez Renault w serwisówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosol Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Chyba, że są z tyłu o średnicy 240mm to wtedy nowa tarcza ma 8mm grubości i minimalnie może mieć 7mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi