Sysmayster Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Witam wszystkich serdecznie :) Mam mały problem, jakiś czas temu wymieniałem maglownicę w swojej Megance II 1.6 16v z 2004 roku. Wszystko poszło po maśle oprócz tego ze przez przypadek po rozłączeniu kierownicy (przekładni) z maglownicą, kolega zakręcił mi kierownicą w lewą stronę. Na szczęście złapałem ją w miarę szybko, nie uległa uszkodzeniu taśma Airbag. Po poskładaniu samochodu, nie miałem pewności ile obrotów wykonała kierownica, więc zdemontowałem kierownicę i ustawiłem zwijacz poduszki od początku w pozycji 0. Po 3 dniach od naprawy wyskoczył mi komunikat Check Steering oraz świeci Service. Oczywiście szukałem wszystkiego na ten temat, mam też komputer do samochodu (nie Clip). Chodzi o czujnik położenia kierownicy. Za chiny nie mogę go zresetować. Ustawienie czujnika wchodzi na Status 2 a powinien wejść na Status 4. Niestety w swoim komputerze nie mam możliwości skasowania tego czujnika. I tu moje pytanie - gdzie ten czujnik dokładnie się znajduje? Czy przestawienie kolumny kierowniczej o jeden obrót skutkuje niemożliwością skasowania tego czujnika? Czy to w ogóle ma jakiś wpływ ilość obrotów? Bardzo proszę o rady, bo jeśli dobrze przypuszczam to znowu czeka mnie rozbieranie i przestawianie o jeden obrót kolumny kierowniczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelcure Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Witaj, najlepiej zrobić to clipem. Miałem to samo kombinowałem na różne sposoby i wieloma testerami. Dopiero pomógł clip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysmayster Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Dzięki wielkie za odpowiedź Czyli kwestia obrotu samej przekładni nie ma z tym nic wspólnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelcure Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) Przekładnia musi być ustawiona równo. Inaczej będziesz miał problem z ustawieniem zbieżności, braknie ci regulacji. Procedura jest taka: wymieniasz przekładnię, sprawdzasz ilość obrotów kierownicy w lewo i w prawo, ustawiasz zbieżność i kalibrujesz czujnik. Po takiej operacji powinno być ok. przekładnia i maglownica to to samo. wyżej masz kolumnę kierowniczą ze zintegrowanym silnikiem elektrycznym wspomagania i gdzieś tam jest ten czujnik kąta kierownicy. Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez pawelcure Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysmayster Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Tak tak, przepraszam za złe nazewnictwo... Dokładnie chodziło mi o kolumnę kierowniczą - na 100% mam ją o jeden obrót w lewo przestawioną, tylko nie wiem czy tak naprawdę ma to jakiś wpływ na tej czujnik kąta kierownicy? Jutro mam dzień wolny, pewnie bym wszystko porozbierał i ustawił jak powinno być, tylko nie wiem czy jest sens 2 godziny rozbierać kierownicę, wyciągać zwijacz, odłączyć kolumnę od maglownicy, poprawiać i składać, a Service zostanie :) Bardzo przepraszam, że tak dopytuję, ale nie chce tracić niepotrzebnie czasu na takie zabawy, a nic to nie da :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi