ehehe020 Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 No cześć wszystkim ;) Piszę do was z problemem absu.. Po wymianie sprzęgła i dwumasu ok pół roku temu przestał mi działać abs.. Ponoć w czujniku znaleziono jakąś sierść.. Wymieniłem czujnik na używany,nie pomogło.. Wymieniłem łożysko magnetyczne i też nie pomogło. Dodam że na starym czujniku na kompie pokazuje prędkość koła prawego przedniego ok 600km/h na drugim czujniku pokazuje już 999km/h.. I tu moje pytanie co dalej? Czy jest tam koronka absu jak w innych samochodach? Czy czujnik bierze pomiar z łożyska tylko i wyłącznie? Proszę o pomoc bo pomysłów brak.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar1965 Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Widzisz piszesz post chaotycznie- nie napisałeś o jakie koło chodzi. Więc w zespole piasty np.tylnej jest łożysko i wieniec zębaty - koronka ABS. To występuje jako całość . Wymienny jest tylko czujnik. Radzę zmień mechanika . Po zdemontowaniu czujnika należy przez jego otwór kręcąc piastą obejrzeć w jaki stanie jest owy wieniec , czy np. nie ma na nim innych ciał obcych . Powiem że do podstawowej diagnostyki układu ABS potrzeba znającego się na rzeczy mechesa i niedrogiego miernika uniwersalnego , bez komputera idzie się obejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ehehe020 Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Dzięki za zainteresowanie się tematem ;) pisałem post późno wiec może dlatego tak chaotycznie. Chodzi o prawy przód, wymieniłem wczoraj łożysko i nic to nie dało wiec podejrzewam uszkodzenie elektroniczne tylko czego? Czujnik wymieniony, może moduł abs padł? Mam miernik podstawowy i jakaś tam sprawność manualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxi7 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 U mnie jest podobnie z ABS-em, podczas gwałtownego hamowania na śliskiej nawierzchni układ zachowuje się należycie, natomiast przy normalnym zatrzymywaniu się i delikatnym wyhamowaniu tuż przed zatrzymaniem auta czuć załączający się ABS. Jeszcze nie zaglądałem co jest przyczyną, ale to dość irytujące zjawisko :/ Dodano: 04 kwi 2017 - 11:43 Problem rozwiązany, pęknięty pierścień zębaty ABS-u w przednim kole. Wymiana na nowy pomogła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi