Skocz do zawartości

Głośna praca silnika / mechanizmu wycieraczki tył (kombi)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od kilku dni zauważyłem, że silnik / mechanizm wycieraczki generuje znacznie większy hałas niż dotychczas. Dźwięk jest specyficzny, mam wrażenie jakby praca silnika / mechanizmu wycieraczki generowała rezonans przenoszący się na klapę. Zamieściłem

w którym słychać dźwięk generowany podczas pracy wycieraczki. Niestety nie mam w tej chwili jak wymontować mechanizmu wycieraczki żeby temu się bliżej przyjrzeć, ponieważ mam problem z demontażem ramienia wycieraczki (brak ściągacza). Zdjąłem tapicerkę, ale nie byłem w stanie zlokalizować źródła - czy jest to silnik, czy też mechanizm. Czy ewentualnie ktoś na podstawie dźwięku będzie w stanie określić, co może być przyczyną głośnej pracy silniczka / mechanizmu? Czy da się silnik / mechanizm reanimować, czy też trzeba będzie wymienić na "nowy"?

• 2 tygodnie później...

Witam,

kolego, było na forum, ale - miałem to samo , coraz głośniej, głośniej i ... przestało działać, tzn. silnik pracował, a ramię obracało się tylko 180 st, bez powrotu do początku.

Pracuje głośniej , bo tryby wewnątrz się wycierają / kończą.

Ja kupiłem używany silniczek z Al...., plus nowe ramię - zamiennik. Wymieniłem i po kłopocie, chodzi cicho i sprawnie.

Bez specjalnego ściągacza nie zdejmiesz plastikowego ramienia, w którym jest metalowa tuleja.

Zakładając nowe koniecznie trzeba nasmarować oś / tuleję.

Taniej kupić w/w ramię nowe + używany silnik.

Pozdrawiam

Krzysztof