Skocz do zawartości

Czujnik wstecznego w 5 biegówce 1.6 benzyna 2004 sceic ii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Koleżanki i Kolegów.

Padły mi światła wstecznego.

Mam kilka pytań.

Czy w moim aucie (scenic II 1,6 benzyna 5 biegowa) czujnik jest na górze skrzyni czy na dole?

Czy ktoś sam taki czujnik czyścił? Czy też nie ma sensu i trzeba nówkę kupić?

No i Czy w moim przypadku będzie to czujnik 3 czy 2 pinowy?

Generalnie róże opisy znajdowałem na forach, ale dopóki sam nie zajrzę nie będę wiedzieć, z tym że może od razu ktoś mi nakreśli jak rzeczy się mają?

I jeszcze jedno... Czy majstrowanie przy czujniku to najlepiej auto dać na lewarek, zdjąć nadkole lewe i przy skręconym kole maks w lewo najwygodniej?

I jeszcze jedno (argh))) jeśli miałby mi wylecieć olej (jak czujnik na dole) to jaki olej do skrzyni powinien być? A może jakoś bezstratnie da się to zadławić?

Z góry dziękuję za wskazówki

Edytowane przez aston76

Nie wiem jakie masz dokładne oznaczenie silnika, więc na farta wybrałem wersję, ale tutaj mniej więcej widać gdzie się on powinien znajdować (pozycja 12), musisz szukać zielonej wtyczki LINK mniej więcej z tyłu skrzyni przy lewym kole, tam w linku widać jak by był pod pokrywą ale jest on na zewnątrz.

Tu masz wszystkie wersje SCII: LINK

Trzeba byłoby zobaczyć na jakiej wysokości jest korek kontrolny poziomu oleju i jeśli czujnik jest powyżej to nic nie wyleci, jak będzie na podobnej wysokości lub troszkę niżej a podniesiesz z tej strony to jest szansa że też nic nie uronisz.

Wedle numeru i zdjęć jest trzy pinowy: LINK

Edytowane przez karllo

Najprościej czujnik wstecznego sprawdzisz włączając wycieraczki. Na pracujących wycieraczkach włączasz wsteczny bieg i gdy tylna wycieraczka ruszy to czujnik wstecznego biegu jest sprawny.