lukis3 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Witam, W moim scenicu I FL z 2003 r uległ uszkodzeniu silnik, po przeszukaniu internetu znalazłem 1.6 16V z laguny I o oznaczeniu K4J- Pan sprzedawca powiedział, że silnik będzie pasował . Po przeszukaniu internetu okazuje się, że silnik o oznaczeniu K4J to jest 1.4 16V które nie występowały w lagunach. Zatem moje pytanie jest czy jak wsadzę ten silnik do auta to odpali bez problemu ? Czytałem na innym forum, że przy zamianie z 1.4 16V na 1.6 16V nie było problemów wystarczyło przełożyć tylko słupki. Robił może ktoś taką zamianę i mógłby mi doradzić ? Dodano: 15 cze 2016 - 14:05 Widzę, że nikt nie odpisuje . Więc napiszę, jak by ktoś miał podobny problem w przyszłości. Silnik pasuje , trzeba było zamienić miskę i kolektory wydechowe, auto odpala i jeździ bez problemu. Dowiedziałem się także że oznaczenie K4J jest to stare oznaczenie silnika 1.6 16 V. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Dowiedziałem się także że oznaczenie K4J jest to stare oznaczenie silnika 1.6 16 V. Nie K4J to jednostka 1,4/16V bodaj 90 KM, natomiast K4M to jednostka 1,6/16V mocy 105 KM, różnica generalnie polega na innym skoku tłoka, reszta jest taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukis3 Opublikowano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Silnik pochodził z Laguny I i w niej nie były montowane silniki 1.4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 No i co z tego, że pochodzi z Lagi K4J to jednostka 1,4/16V 95KM. Na Lagunach się nie znam, ale Francuzi są przewrotni... ;) Z resztą sam to stwierdzasz Po przeszukaniu internetu okazuje się, że silnik o oznaczeniu K4J to jest 1.4 16V które nie występowały w lagunach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi