Kodipar Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Witam serdecznie jestem szczęśliwym posiadaczem Renault Megane ph1 1.6 55kw. Otóż od 3 tygodni borykam się z niesamowitym problemem z hamulcami. Chodzi dokładnie o hamulce z tyłu. Układ z dnia na dzień postanowił się zapowietrzyć co było efektem tego, że hamulce z przodu łapały mi samej podłodze tył w żaden sposób nie reagował. Pedał hamulca przysłowiowo wpadał w podłogę. Więc udałem się do pierwszego warsztatu gdzie na dzień dobry układ został odpowietrzony. Ucieszony odebrałem samochód (hamulec łapał bardzo wysoko ogólnie wydawało się ok). Jednakże z dnia na dzień zaczął łapać niżej i hamowanie było gorsze. Po 3 dniach sytuacja się powtórzyło hamulec w podłodze. Więc wróciłem do tego samego warsztatu. Padła opinia że pompa hamulcowa jest uszkodzona i nie trzyma. Taka wymiana u nich 600zł!! Zabrałem do innego mechanika gdzie powiedział że tylne hamulce są w fatalnym stanie i że zbyt mocno się "rozciągają" . Przez to układ łapie powietrze. Więc wymieniłem z tyłu: -Szczeki hamulcowe, Bębny hamulcowe (cylinderków nie wymieniałem bo były ok ) oczywiście wszystko zostało odpowietrzone jak należy. Odebrałem, hamulec łapał wysoko mocno. Jednak po 4/5 dniach sytuacja ta sama hamulec w podłodze. Wróciłem i po sprawdzeniu okazało się, że lewe tylne koło się zapowietrza. Został tam wymieniony przewód hamulcowy. Po tym wszystkim nic nie dało samochód łapie co raz niżej. Dodam że płynu hamulcowego w żaden sposób nie ubywa nic nie cieknie. Padła teoria że mam strzelony Korektor Siły Hamowania. Po tej pięknej historii mam do was pytania: 1.Czy uszkodzony czujnik ABS (przy tylnym kole bo niestety mam i do tej pory nie wymieniłem ) może mieć wpływ że układ się zapowietrza? 2.Korektor siły hamowania w wersji dla samochodów z ABS i bez ABS czymś się różni (niestety nie mogę w żaden sposób znaleźć tych informacji a niestety jestem laikiem w tych sprawach). Ponieważ znalazłem taki korektor na "szrocie" i akurat była meganka bez ABS. Bo koszt nowego korektora to jest około +700zł 3.Tutaj pytania. Wymienić ten czujnik ABS iść w pompę hamulcowa/abs czy szukać szczęścia z korektorem ? Może trochę chaotycznie , ale z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi :) Pozdrawiam. Edytowane 20 Lipca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Może być pompa ham. Jeżeli jest ABS, to jego pompa przejmuje funkcje korektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kodipar Opublikowano 18 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Wyczytałem właśnie że nie do końca tak jest. Z informacji które są w sieci. Meganki tego typu nie były wyposażone w system EBD, i ten korektor siły hamowania normalnie się znajdywał między tylnimi kołami. Stąd ponowie pytanko: Korektor siły hamowania w wersji dla samochodów z ABS i bez ABS czymś się różni ? Edytowane 18 Lipca 2016 przez Kodipar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 A masz ten korektor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
11348 Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Mam ABS i korektor hamowania przy tylnej osi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kodipar Opublikowano 18 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Korektor jest zamontowany w samochodzie normalnie. Tylko że nie mam możliwości w tym momencie wymontowania i porównania ew z tym którym będę kupował na "szrocie" stąd moje pytanie czy są różnice miedzy korektorem który na współpracować z ABS a tym który nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi