wzmz Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Witam. Kupiłem zestaw naprawczy do podnośnika szyby ( prawy przód ). Urwała mi się po prostu kiedyś linka. Wymiana tych linek i poskładanie wszystkiego do kupy okazało się nie łatwym wyzwaniem. Po zrobieniu wszystkiego ( a ze 2-3h ) okazało się że złożyłem mechanizm podnośnika tj. odwrotnie. tzn. naciskając by się szyba otwierała to ona się zamykała. Tj. było na odwrót, więc by już tego nie rozbierać i składać odwrotnie doszedłem do wniosku że po prostu zamienię kabelki przy wtyczce. No i się udało, lecz gdy od strony kierowcy już chciałem np. zamknąć okno pasażera to ono się otwierało.. Tak więc i tam pozamieniałem kabelki. Niby wszystko działało, lecz gdy już miałem iść do domu i zamknąć auto ( gdy zamykam auto i kliknę dwa razy to zamykają mi się szyby ) to tu pojawił się problem. Nie zamykały się. Wiec suma sumarum musiałem jednak rozbierać podnośnik i składać go tak jak powinien być. Po tym znowu z kablami musiałem kombinować gdyż się pogubiłem, lecz w końcu zaczęło działac jak powinno. Po tym zabiegu przestało działać pokrętło regulacji światła w kabinie, oświetlenie deski, i światła pozycyjne lewe ( przód i tył ). Sprawdziłem bezpiecznik pod maską no i był spalony. Tak więc odłączyłem drzwi by sprawdzić które to i okazuję się że bezpiecznik pada przy jednych jak i drugich. Potem odpiąłem wtyczki od przycisków otwierania szyb ( z lewych i prawych ) no i wtedy bezpiecznik już się nie palił. Tak więc sumując, namieszałem coś z kabelkami od wtyczek przednich szyb w lewych jak i w prawych drzwiach. Szukałem zdjęcia tych wtyczek wraz z kablami lecz nic takiego w internecie znaleść nie mogę.. Na schematach nie specjalnie się znam tak więc miałbym wielką prośbę czy ktoś z was nie mógł by mi zrobić zdjęcia jak idą te kabelki we wtyczkach ? Bardzo łatwo się to wyciąga więc myślę iż nie jest to duży kłopot. Przepraszam jeśli namieszałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark55 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Może ten schemacik pomoże popatrz na kolory kabli. Megane II Schemat elektryczny szyb.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wzmz Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Dziękuję za schemacik, lecz niestety mi nie pomógł. Odnalazłem się w nim i podłączyłem wg niego tak jak ma być lecz wtedy już w ogóle żadne szyby się nie ruszają :( Oczywiście udaje mi się podłączyć na chybił trafił by działały szyby jak należy lecz mam wtedy jakieś zwarcie i wywala mi ten bezpiecznik od świateł... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelus Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Ja właśnie dzisiaj walczyłem też z szybami (nie działa podnoszenie zarówno od strony kierowcy jak i pasażera) niestety szyby - ja 1:0 :/ - jeśli do jutra nikt nie wklei fotek to jutro ok południa postaram się cyknąć i wstawić. Potrzebujesz zdjęcia przewodów w kostkach od przycisków regulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wzmz Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Dokładnie tak. Do całego panelu sterowania szybami od strony kierowcy dochodzą trzy wtyczki : - szara ( przednie szyby ) -brązowa ( tylne szyby ) -czarna ( rygiel tylnych drzwi ) Tak więc namieszane mam w tej szarej kostce... Jak się ją rozbierze to ona się składa z dwóch kostek ( białej i czarnej ). Oczywiście nie potrzeba jej rozbierać do zrobienia zdjęcia ;) U mnie jest tam łącznie 8 kabli ( szara kostka ), bo np. w brązowej jest już więcej. Gdybyś mógł zrobić zdjęcie, byłbym niezmiernie wdzięczny :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelus Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Co prawda zdjęcie robione "tosterem" ale powinno dać pogląd. Te dwa szare po skosie są pełnego koloru, natomiast ten obok jest szaro-biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wzmz Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Dziękuję Ci bardzo ! Zdjęcie w zupełności czytelne :) Zamiast żółtego mam niebieski kabel no i z czarnymi musiałem pokombinować bo nie wiedziałem który to który ale wszystko już działa. W końcu nie mam zwarcia i działają światła. Raz jeszcze bardzo Ci dziękuję za zrobienie zdjęcia :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroslaw_300 Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Gdzie mogę znaleźć wtyczkę do tylnych szyb ponieważ chcę puścić nowe kable ponieważ zaśniedziały mi w kostce pod fotelem kierowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi