maredj Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Witam serdecznie jestem tutaj nowy , megane II CC 2.0 dci/150 km z 2006r posiadam od 6 m-c a od dwóch m-cy walczę z klimatyzacją .moje autko miało zatarty ( zalaną i przez rok niesprawną klimę) kompresor. Dopiero dwa miechy temu nazbierałem pieniążków by móc podjąć się wyzwania naprawy klimy. No i niestety po pierwszej wymianie sprężarki (700zł - 1140090;8200356576;5 CVC;delphi 05186161338.A ) klima działała z 1 m-c. (wymiana w/w delikwenta pociągnęła za sobą wymianę na nowe elementy wszystkiego oprócz czegoś w kokpicie.Podczas 2-go podejścias u mechanika diagnoza brzmi tak : sprzęgło od sprężarki spalone - niewiedzieć czemu, po załączeniu na "KRÓTKO" KLIMA NIE "STARTUJE" W związku z tym postanowiłem iść dłuższą drogą by kolejna sprężarka nie podzieliła losu poprzedniczki. I- chcę się od szanownych kolegów i koleżanek ( mam nadzieję , że takowe również tutaj są :)) dowiedzieć czy : 1 - MAM TERAZ NA POKŁADZIE DEDYKOWANY KOMPRESOR ? a jaK NIE TO JAKI POWINNIEN TAM KURCZE BYĆ ? 2 - intalacja była przedmuchana ozonem - mechanik solidny i bardzo dbający o szczegóły, ale czy nie mógł znów z tej części co została niewymieniona odpaść jakiś farfocel i załatwił mi na cacy sprężarkę ? 3 - mechanik jest wzorowy ale naprawia wszystko - może więc ktoś ma sprawdzonego mech. ale tylko od CC klim ( tak brzmi to jak prezent na gwiazdkę ...- żeby jeszcze znał motor 2.0 dci ......prawie nikt nic o nim nie wie..), 4 - BRAK MI POMYSŁU od czego teraz zacząć by znów nie zbierać przez kolejne 6 m-y na kolejną naprawę ( łączny koszt był na poziomie 2 tyś zł, - moduł tylnej szybki..dalej sprawny w 505% .wym oleju, filtrów ...itp ) PRZEPRASZAM , ŻE SIĘ TAK ROZWODZĘ I CZAS SZANOWNYM KOLEGOM I KOLEŻANKOM ZABIERAM...- tak sobie naiwnie myślę , że skoro jesteście państwo pasjonatami swoich samochodzików to zapewne żaden problem nie jest wam obcy , więc tylko od waszej dobrej woli zależy ile czasu i środków jeszcze będę musiał poświęcić by cieszyć się tym podójnie nowym dla mnie nabytkiem ...(pragnę nadmienić , iż kupiłem CABRIO w przypływie chwili ( by nie rzec pochopnie :) ) i jak dotej pory bardzo cieszy mnie obcowanie na codzień z moim nowym nabytkiem :) - tylko ta zadra w oku.........jak sól piecze :) pomóżcie jak możecie :) dziękuję Ps. mam nadzieję , że moderator mnie nie zabanuje ...? tak to sie pisze? Regulamin pkt. 5.10 - Caps Lock - są inne narzędzia które pozwalają na wyróżnienie tekstu. Tematów nie zakładamy gdzie bądź, wybieramy też odpowiedni tag z modelem auta. Przenoszę do odpowiedniego działu. P_r_z_e_m_o Dodano: 10 wrz 2016 - 20:54 dziękuję proszę bardzo - będzie nawet w lepszym towarzystwie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetryk Opublikowano 10 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 (edytowane) Układ prawdopodobnie został napełniony azotem, a nie przedmuchany ozonem... awaria o której piszesz, rok niesprawna klima, zalana, powoduje, że oprócz wymiany kompresora powinien być wymieniony osuszacz klimatyzacji - brak jego wymiany po dłuższym rozszczelnieniu układu powoduje ponowną awarię kompresora.... Edytowane 13 Września 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maredj Opublikowano 12 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 dziękuję tetryk zgadza się osuszacz oraz przewody i reszta musi być czysta od zanieczyszczen i wody, wilgoci. koledzy z innego forum namierzyli mi sprężarkę, pozostaje się mi dowiedzieć czy da sie zamontowac sitko-filterek no i znaleźć specjalistę od klimy pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi