Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wymiana radia

bigos11

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

W mojej megance postanowiłem wymienić radio. Mam jednak problem z podłączeniem, ponieważ kostki które pasowały do starego radia niestety nie pasują do nowego (są trochę za duże) oraz wejście od anteny też jest trochę inne. Poniżej zdjęcia kostek i kabla od anteny oraz wejścia do nowego radia. W zestawie z nowym radiem otrzymałem kostki pasujące ale musiałbym podłączać kable od początku. Chciałbym się zapytać o poradę jak najłatwiej mógłbym to zrobić :)? Do anteny też mam odpowiedni kabel ale to musiałbym go jakoś poprowadzić do samej anteny. Może jest to możliwe zrobić prościej przez odpowiednie przejściówki/adaptery?

post-25817-0-79919200-1476353041_thumb.jpg

post-25817-0-95252000-1476353200_thumb.jpg

post-25817-0-21814400-1476353209_thumb.jpg

Edytowane przez bigos11

Od spraw Car-audio mamy odpowiedni dział.

Można kupić odpowiednie wtyczki lub przejściówki, zarówno do podłączenia radia/głośników oraz anteny.

U mnie takie rzeczy można kupić w sklepie elektronicznym lub sprzedającym CB-radia.

Przenoszę w odpowiednie miejsce.

1. Jeśli chodzi o tę anteną to nie wystarczy kupić po prostu taki wtyk? http://sklep.rms.pl/redukcja-antenowa-adapter-iso-din-ks40010?gclid=CIix98jU188CFU6eGwod1jgFjg ??

2. Z tymi kostkami to jest gorzej bo niestety to co mam już w samochodzie są ciut większe niż wejście w radio. Typ ten sam ale po prostu obudowa jest ciut większa i nie wchodzi. Istnieje takie przejściówki tych kostek?

Taki wtyk antenowy załatwi sprawę, tak jak pisałem, tamten utnij a ten przylutuj.

O przejściówki zapytaj w sklepie z elektroniką lub car audio coś pewnie mają na stanie, choć ja się dziwię, że nie psują. U mnie pasowało bez zmiany.

Jak utnij? Nic nie trzeba ucinać, kupujesz przejściówkę do gniazda anteny i wszystko łączysz ze sobą...po co to ciąć? Co do przejściówki ISO to spokojnie kupisz w każdym sklepie chociażby z car audio, a i na alledrogo też bez problemu. Ja do swojego radia Sony miałem już od razu dołączoną taką przejściówkę, kostki z Megane I oryginalne faktycznie nie pasowały, jest drobna różnica. Przelotka anteny też była w zestawie, nic nie ciąłem i nie lutowałem.