Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zapalił mi się błąd ESP/ASR defekt, po podłączeniu do komputera wyszło coś takiego:

1. C101F czujnik obrotów przedni lewy (brak sygnału/sygnał nieprawidłowy)

2. C1043 Czujnik obrotów tylny prawy Wieniec zębaty uszkodzony

Co do błędu nr.1 zauważyłem że główka tego czujnika wypadła z piasty (chciałem zobaczyć jaka jest wtyczka bo na allegro jest kilka typów) a sam czujnik jest podłączony, czyli to może byś przyczyną?

Błąd nr.2 zaglądałem w hamulce ale nic specjalnego tam nie widać, czym jest ten "wieniec zębaty" mechanik zasugerował że może jest brudny, i mówił że pewnie trzeba wymienić ten czujnik.Ale ciągle jest ten wieniec martwi mnie że to jest coś poważnego?

Szukałem na allegro tych czujników ale nie jestem pewien czy z tyłu są takie same.

Podpowie ktoś, bardzo proszę o pomoc

Edytowane przez aston76

Tak jak sugerował mechanik przeczyść czujniki i pierścienie na piaście. Są to magnetyczne czujniki więc po iluś kilometrach mogły przyciągnąć pełno metalowych opiłków. Co do pierwszego błędu to czy zamontowałeś ten ruchomy czujnik z powrotem. Jeżeli tak i dalej jest błąd to go wymień. Luźny będzie generował błędy. Co do drugiego błędu tylnych kół, jest tam pierścień bez zębów i jeżeli nie jest uszkodzony mechanicznie to nie ma się jak uszkodzić (no chyba, że się rozmagnesował jak stałeś koło jakiegoś silnego pola magnetycznego - wątpie). Przeczyść go i przeczyść czujnik i zobaczysz czy pomogło. Bynajmniej zacznij od czyszczenia.

Edytowane przez mireczek01

Czujnika nie zamontowałem, bo po prostu nie wiem gdzie ma być dokładnie, i poza tym pogoda pod blokiem średnio na to pozwala, a to że jest luźny zobaczyłem przypadkiem, prawdopodobnie nie będę tego robił sam tylko oddam do zrobienia, bo i egr mam od razu do zrobienia

Edytowane przez aston76