rusty_man Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Cześć. Zakładam temat bo wyszukiwarka nie wypluła problemu nawet podobnego. Niedawno kupiłem Megane I phI Kombi 1999 1.6 16V. Wszystko było ok, ale kilka dni później okazało się, że wsteczny bieg nie wchodzi. Zamiast niego jedynka. Czasami wbija się za pierwszym podejściem, a czasami i 10 minut nie mogę go wrzucić. Wybieram się do mechanika ale dopiero w styczniu. Może macie jakieś podejrzenia, jak to zrobić samemu i co może byś przyczyną i jak ją zlikwidować? Boję się sytuacji, że będę musiał szybko cofnąć na drodze a może mi się nie udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Bez kanału nic nie zrobisz. Trzeba zobaczyć co tam się porobiło. Jedną z przyczyn może być rozwalona poduszka środkowa. Zwróć uwagę czy nie rzuca lewarkiem przy przyspieszaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Może być przyczyną plastik w kształcie widełek, który podnosi się żeby wbić wsteczny. wyjmij cały lewarek i zobacz jak to wygląda. Może coś się wyrobiło po prostu albo odłamało. Troche rozbierania jest, ale to może być to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxi7 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Masz oryginalną gałkę zmiany biegów czy jaką po tuningu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rusty_man Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Po co mnie przedrzeźniasz /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Wygląda na oryginalną. Inaczej niż w mojej poprzedniej ale fabrycznie. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Jedną z przyczyn może być rozwalona poduszka środkowa. Zwróć uwagę czy nie rzuca lewarkiem przy przyspieszaniu. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Sprawdzę, dzięki. Też podejrzewam poduszkę /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Może być przyczyną plastik w kształcie widełek, który podnosi się żeby wbić wsteczny. wyjmij cały lewarek i zobacz jak to wygląda. Może coś się wyrobiło po prostu albo odłamało. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Sprawdzałem, wygląda ok. /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Czasami bez problemu wbijam a czasami próbuję kilkanaście razy. Sprawdzę bo może to faktycznie poduszka i lekko przechyla skrzynię. Dzięki i jak tylko posprawdzam temat to napiszę co było. Regulamin pkt. 5.9, 5.13 Prezes Edytowane 16 Grudnia 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxi7 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Sprawdź czy "dzyngiel" który podnosisz palcami przy wrzucaniu wstecznego ma odpowiedni skok. Miałem analogiczna sytuacje kiedy to gałka była nie oryginalna i lekko się poluzowała opadając głębiej na drążek. W efekcie czego delikatnie blokowało ten "dzyngiel" od wstecznego, dosłownie parę milimetrów. W ręku tego nie odczułem, a wsteczny nie wchodził. Trochę się spociłem mając świadomość naprawy skrzyni, ale wszystko się dobrze skończyło , czego i Tobie życzę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rusty_man Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Maxi7 Dzięki za zwrócenie uwagi. Zrozumiałem. Muszę jeszcze doczytać. Co do samego problemu. Wjechałem na kanał u mechanika. Okazało się że pęknięta sprężyna wodzika biegów spadła i blokowała wrzucenie biegu. Mechanik wyjął, biegi działają, czas 5 minut koszt 0 zł. Mam nadzieję, że jak ktoś będzie miał podobny problem to znajdzie tutaj odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi