est89 Opublikowano 24 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2016 (edytowane) Witam, Od prawie roku jestem w posiadaniu Megane III z silnikiem 1.5dCi 110KM. Dotychczas działa bez większych problemów jednak dzisiaj po przejechaniu ok 50km zatrzymałem na chwilę pojazd na biegu jałowym (ok 5 minut) po tym czasie usłyszałem dziwne strzelanie/stukanie pod samochodem (prawdopodobnie w okolicy rury wydechowej). Był to dźwięk podobny do stukania kamienie o podwozie podczas jazdy. Czym może być spowodowane to stukanie? Szukałem podobnego tematu jednak jeszcze nic nie znalazłem. Dodam jeszcze, że po zgaszeniu silnika dźwięki ucichły Będę wdzięczny za każdą pomoc. Edytowane 24 Grudnia 2016 przez est89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 25 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Na podstawie Twojego opisu - zanurkuj pod auto i zobacz stan wydechu i osłon. Może gdzieś się stykają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
est89 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Dziękuję za odpowiedź, po świętach postaram się to sprawdzić, chociaż z perspektywy czasu bardziej powiedział bym, że dźwięk jakby przesuwał z przodu do tyłu samochodu. Czy jest możliwe że coś tam się wykruszyło / wypaliło i dawało taki efekt dźwiękowy? Dzisiaj znowu jeździłem samochodem i wszystko działało jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Złap za końcówkę wydechu i szarpnij lewo-prawo. Jak zacznie stukać to pewnie aluminiowa osłona wydechu się zagięła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
est89 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 (edytowane) Po co mnie przedrzeźniasz Zrobiłem jak powiedziałeś i nic nie stuka. Dźwięki wydobywały się bliżej silnika więc muszę jeszcze tam sprawdzić. Regulamin pkt. 5.13 -Prezes Edytowane 26 Grudnia 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f1e Opublikowano 25 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 wkład DPF/FAP, katalizator? u mnie ale to kiedyś dawno w benzynie katalizator dawał podobne objawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi