Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wymiana termostatu Scenic 1.5 dci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam fanów marki :)

Mam taki termostat w mojej reni

post-14919-0-45110800-1484770348_thumb.jpg

Wzrosło mi ostatnio spalanie ale początkowo wiązałem je ze EGR - dokładnie z jego zaślepieniem.

Nie kleiło to mi się z Waszymi opiniami i po obserwacji auta zauważyłem że bardzo długo się nagrzewa.

Generalnie mam blisko do pracy (17Km) ale..jadąc dzisiaj ze względu na pogodę byłem zmuszony jechać wolno - praktycznie na parkingu firmy wskoczyła 3 kreska na tablicy.

Wracając przejechałem około 1Km zatrzymałem się i sprawdziłem temp. rury od termostatu do chłodnicy - była już letnia ( -8C na zewnątrz ) więc pewnie jeżdżę na otwartym obiegu i trzeba wymienić, no właśnie czy jestem zmuszony kupić całość czy jest możliwość wymiany w obudowie samego termostatu.Jeśli tak to jaki kupić, na co zwrócić uwagę.

Nawet jakby występował sam wkład, to w całości masz jeszcze nowy czujnik i odpowietrznik + nowe uszczelnienie.

Kpl. termostat kosztował chyba ok. 150 PLN. Nie chciałem dziadować i zmieniłem całość.

BTW - skoro masz taki sam silnik jak ja miałem, to powinieneś mieć termostat z mojego zdjęcia, a Ty masz inny.

Edytowane przez mrarek

Dziaduje bo mnie renia w tym miesiącu trochę kosztowała ( kompletne hamulce, turbina i inne ,,pierdoły ) :) chyba na narty nie starczy :)

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\

Słusznie zauważyłeś że mam inny termostat, parę lat temu renia zrobiła mi suprise i pozbyła się panewek :) silnik jest z przekładki, ta stercząca rurkę ma zaślepioną.

VERNET rozumiem to kompromis cena /jakość ?

Jaka temp. otwarcia jest w oryginale ? Bo zamienniki maja różną.

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.9 -Prezes

Edytowane przez Prezes

W Inter Cars VERNET w detalu kosztuje 77,11zł Temperatura otwarcia 83C Oczywiście kompletny z obudową, czujnikiem. Ja przy wymianie rozrządu i płynu profilaktycznie wymieniłem, ale podobnie jak kolega mrarek kupiłem oryginał za ok 150zł