locutus Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Witam wszystkich. Mam dziwny problem ze sterowaniem szybą przednią pasażera. Szyba idzie tylko do góry. Na dół już nie chce. Nie działa sterowanie od strony kierowcy i od pasażera. Gdzie mogę szukać usterki? Czy to BSI steruje szybami? Czy ta puszka co jest w drzwiach od kierowcy na silniczku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 A czy towarzyszy temu jakiś dźwięk? Podejrzewam mechanizm, przerabiałem to,demontuj boczek drzwi do oględzin, wykluczysz mechanizm to będzie wtedy problem elektroniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaag Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Ja miałem taki objaw jak padł przełącznik w drzwiach kierowcy. Jeden lut puścił i tylko w dół nie działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locutus Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Mechanicznie jest ok. Sprawdzę te przyciski jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Przyciski są dobre skoro nie działa z dwóch stron. Układ jest taki, że jak chcesz podnieść/opuścić szybę w drzwiach pasażera to naciskając przyciski na drzwiach pasażera, bezpośrednio podajesz do silnika w drzwiach masę. Czyli pomiędzy przyciskiem w drzwiach pasażera, a sterownikiem przy silniku nie ma żadnych układów - przewody idą bezpośrednio do sterownika na silniku. Przycisk podłączony jest bezpośrednio do sterownika przy silniku. Co innego z przyciskiem od strony kierowcy (który otwiera szybę pasażera), on jest podłączony do modułu UCH, który otwiera szybę pasażera. Dlatego jeżeli nie działają oba przyciski to albo uszkodzony sterownik na silniku, albo sam silnik. Jest jeszcze opcja, że gdzieś w wiązce drzwi jest uszkodzony przewód i nie podaje napięcia lub masy na silnik. Ale to już musisz sprawdzić miernikiem w drzwiach. Zasada jest taka, że naciskając przycisk w drzwiach podajesz do sterownika masę, nie napięcie. Jak zdejmiesz wiązkę przy sterowniku silnika to po naciśnięciu przycisku w drzwiach pasażera na jednym pinie powinna pokazywać się masa. Napięcie jest podawane na stałe na sterownik. Jak chcesz sprawdzić czy to silnik to demontujesz sterownik z silnika i w "dziurę" po sterowniku na dwa widoczne piny podajesz napięcie 12V i zobaczysz czy silnik działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 A sprawdzałeś wtyczki w drzwiach w jakim są stanie, może któreś piny pozieleniały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locutus Opublikowano 15 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 W aucie które ma przednie szyby tylko. Sterownik jest w drzwiach kierowcy i on steruje drzwiami przednimi pasażera. Teraz to wiem bo wymieniłem przyciski po stronie kierowcy i wszystko działa. Utleniły mi się ścieżki i nie było sterowania w dół. Może komuś to pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi