Gość ziebice1 Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Mam zamiar kupić światła do jazdy dziennej konkretnie te http://moto.allegro.pl/item368378742_swiat...l_dzienne_.html i tu moje pytanie do was czy z podłączeniem nie będzie problemu,czy lepiej powieżyć to elektrykowi? I co wogule sądzicie o tym pomyśle,negatywne opinie także mile widziane tu zaznaczyłem gdzie myślę zamontować te światła.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/62fa84fed8f8b879.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leman Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Jak dla mnie strata kasy i szkoda oszpecać auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaviaseq Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 szkoda oszpecać auto. popieram!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Mam takie od dwóch lat i jest ok. Może nie piękne ale wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudu Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Panowie a nie lepiej włączać w dzień światła przednie przeciwmgielne? Chyba nie ma do tego przeciw wskazań natury prawnej? Gdyby nas policja oto zatrzymała to niech udowodni że to są światła przeciwmgielne a nie do jazdy dziennej. Za dnia zresztą te światła nie rażą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Przeciwwskazania natury prawnej są. Tak nie można. Co do policji to sprawa jest też jasna. Przednie światła przeciwmgłowe mają oznaczenie B, a światła jazdy dziennej dla pojazdów samochodowych oznaczenie RL. Poza tym aby zapalić przeciwmgłowe musisz zapalić światła postojowe, a przy instalacji świateł do jazdy dziennej nie ma takiej potrzeby, bo uruchamiają się samoczynnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudu Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Przeciwwskazania natury prawnej są. Tak nie można. Co do policji to sprawa jest też jasna. Przednie światła przeciwmgłowe mają oznaczenie B, a światła jazdy dziennej dla pojazdów samochodowych oznaczenie RL. I wszystko już jest jasne. Dzięki za info. Ale gdybym zamienił te lampy na lampy z oznaczeniem RL to już wolno? Poza tym aby zapalić przeciwmgłowe musisz zapalić światła postojowe, a przy instalacji świateł do jazdy dziennej nie ma takiej potrzeby, bo uruchamiają się samoczynnie. Obejść to się da bez problemu. Ja mam automatyczny wyłącznik Made in Allegro i wystarczy podpiąć do przeciwmgielnych w wiązce pod kierownica i śmiga. Ale jak nie wolno to nie wolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 1 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2008 Światła mijania kontra do jazdy dziennej, aparat niestety tego tak nie oddaje. W światłach mijania żarówka nightguide, w reflektorach do jazdy dziennej bluevision. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 1 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2008 koszałek opałek, ostatnio był krótki artykuł w Motorze, chyba z 12 maja, na temat świateł do jazdy dziennej. Zostało tam nadmienione, że zgodnie z przepisami ze światłami dziennymi powinny być zapalone tylne pozycyjne, a to się wiąże z przednimi postojowymi. Niestety nie podano dokładnie który to paragraf ale nie powinno być problemu by zainteresowani sięgnęli do tego przepisu. Jest jednak projekt, by ustawodawca zmienił ten przepis i mogło być tak jak Ty masz czyli oddzielnie tylko te dodatkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 2 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2008 Dz.U.1999.44.432 "Połączenia elektryczne powinny zapewniać, aby: a) światła drogowe, mijania, przeciwmgłowe przednie, pozycyjne przednie i boczne oraz obrysowe nie mogły być włączone, jeżeli nie są włączone równocześnie światła pozycyjne tylne, :) włączenie świateł drogowych, mijania lub przeciwmgłowych przednich powodowało równoczesne włączenie światła oświetlającego tylną tablicę rejestracyjną oraz świateł pozycyjnych przednich." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 2 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2008 gojgien, U mnie jest zgodnie z przepisami. Tylnie postojowe świecą się wraz z reflektorami do jazdy dziennej. Zasilanie do tylnich postojowych pociągnięte jest z tychże reflektorów. Aby prąd nie szedł dalej, na przewodach od tylnich lamp są diody. W praktyce oznacza to, że tylnie postojowe zawsze się świecą, oczywiście gdy silnik pracuje. Gdy zapalam światła postojowe, a dalej mijania, światła do jazdy dziennej gasną, podświetla się tylnia tablica rejestracyjna i deska rozdzielcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 2 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2008 koszałek opałek, teraz czuję sie "objaśniony". Ten opis wiele tłumaczy i widać do sprawy podszedłeś profesjonalnie. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaqual Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Witam Koledzy a może ktoś podpowie jak je podłączyć???? nie mam żadnych kostek tylko przewód ze schematu wynika że czarny do ako (-) a czerwony do małych lamp ale jakich? i czy będą ledy same świeciły bez włączania świateł pozycyjnych???? proszę o podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Gdybyś tak napisał co masz za lampy, czy mają tylko 2 kable czy 3. I czy w ogóle są to światła dzienne czy te pseudo z allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi