Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Brak reakcji radia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Już ze dwa razy mi się zdarzyło, że nie mogę przełączać kanałów w radiu a radio to Carminat 5000. Dziwna sytuacja gdyż np. słucham radia to nie mogę przełączyć na inny kanał a w dodatku dziś miałem taka sytuację, że przy słuchaniu płyty CD o 13:00 wyłączyło się CD a włączyło radio. Kuźwa nie wiem czy jest to radio jakoś zaprogramowane czy po prostu wariuje.

Ktoś coś wie o co tu chodzi?

Sprawdź czy nie masz czasami włączonej opcji "traffic" czy coś takiego. Jak jakaś stacja nadaje jakiś komunikat tym oznaczony to system z automatu przełącza na radio. Nie powinno to blokować ręcznej zmiany stacji. Zmiana jest niemożliwa pilotem przy kierownicy, czy na panelu również?

Jeśli chodzi o traffic to faktycznie mam załączone gdyż taki napis mam na wyświetlaczu a CD się wyłączyło jak o 13:00 na RMFfm nadawane były wiadomości. No to teraz zostaje mi wyłączyć ten traffic. Jeszcze jedna sprawa to z tym nie mogącym przełączyć czasami stacji radia. Radio zachowuje się tak jak by złapało zawieche i muszę je całkowicie wyłączyć i ponownie włączyć. Co do pilota to mam tylko ten dodatkowy za kierownicą nie mam  razem z kierownicą. Zaobserwuje kiedy dokładnie nie mogę zmieniać stacji a jak się nadarzy to nagram to telefonem :-D

Wiadomości nie powinny być emitowane z tym oznaczeniem fali ale zobaczysz jak będzie z wyłączonym trafikiem. Jak pomoże to fajnie, jak nie to trzeba będzie szukać dalej. Właśnie o tego pilota (za kierownicą po prawej) mi chodziło. Jeśli radio łapie zwiechę to może zacznij od zresetowania do ustawień fabrycznych. Nie pomoże to odłącz na trochę aku. Jeśli dalej będzie to samo to trzeba będzie szukać głębiej i np. zaktualizować/wgrać na nowo oprogramowanie lub jeśli przyciski nie reagują to szukać tam przyczyny (może coś już kiepsko styka). Ja w MII miałem tak, że raz na jakiś czas przyciski radia nie chciały zmieniać stacji przy lekkim naciśnięciu ale już mocniejsze i dłuższe wciśnięcie jak do programowania stacji zmieniało program.

Edytowane przez pbet