Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Kłopot z odpaleniem

kamisiek1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. 

Otóż stałam się szczęśliwa współposiadaczka meg2 grandtour 1.9 dci, rocznik 2005.  :-) Od kilku dni występuje kłopot z uruchomieniem na zimno. Jest po wymianie świec i akumulatora. Na ciepło odpala idealnie. Nie kopci, nie szarpie, nie wykazuje żadnych komunikatów o błędzie. Wczoraj znalazłam w necie poradę by w takim wypadku gdy odpalam na zimno,  spróbować szybko włączyć i wyłączyć przycisk start/ stop i następnie ponownie użyć przycisku odpalajac jak zawsze. Zadziałało.  Odpaliła od ręki.  Zapytuje,  szanowne koleżenstwo :-) o rady i sugestie. Co też może dolegac Megusi. Pozdrawiam :-)

15 minut temu, kamisiek1 napisał:

Otóż stałam się szczęśliwa współposiadaczka meg2 grandtour 1.9 dci, rocznik 2005.

Gratulacje :-)

Nie kopci, nie szarpie, nie wykazuje żadnych komunikatów o błędzie.

Mogą być jakieś błędy, których auto nie wyrzuca na zegary i jedynym sposobem żeby je odczytać jest podłączenie "pod komputer".

Od kilku dni występuje kłopot z uruchomieniem na zimno.

Rozszerz wątek. Czym się objawia kłopot z uruchomieniem? Kręci i nie odpala? Nie kręci?

Wczoraj znalazłam w necie poradę by w takim wypadku gdy odpalam na zimno,  spróbować szybko włączyć i wyłączyć przycisk start/ stop i następnie ponownie użyć przycisku odpalajac jak zawsze. Zadziałało.  Odpaliła od ręki.

Wydaje mi się, że znalazłaś poradę w stylu "jak odpalać diesla w zimie". Gdy jest niska temperatura na zewnątrz zaleca się dodatkowe grzanie komory spalania świecami żarowymi bez odpalania. Świece żarowe nie grzeją komory zawsze tylko poniżej określonej temperatury. To właśnie następuje po włączeniu zapłonu gdy jest zimno i wciśnie się start np. na załączonym biegu bez sprzęgła albo na luzie bez sprzęgła i hamulca. Wtedy komora spalania w silniku jest nieco podgrzana i rozruch diesla jest łatwiejszy. Przy jakiej temperaturze zewnętrznej robiłaś ten zabieg?

Edytowane przez pbet

Ja bym sprawdził czy czasami nie cofa się paliwo lub czy nie ma pęcherzy powietrza w przewodzie. W komorze silnika powinien być z lewej strony widoczny przewód z paliwem, nieopodal będzie taka gumowa czarna gruszka.