Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Brak reakcji na pedał gazu i gaśnięcie podczas jazdy.

en 57

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie po przerwie.

Zatankowałem auto pod korek, przejechałem prawie 900km bez tankowania ze średnim spalaniem 6.1l. Jadąc autostradą nagle przestał reagować na pedał gazu, brak kontrolek błędu. Po zwolnieniu zgasł, jednak zdążyłem wjechać w zjazd pod lekką górkę gdzie zatrzymałem auto i spróbowałem odpalić. Odpalił. 

Wskażnik stanu paliwa był prawie przed rezerwą. 

Miałem już podobne sytuacje. Pierwszy raz zapaliła mi się rezerwa i po przejechaniu 10km miałem ten sam objaw z tym że auta nie odpaliłem. Musiałem dotankować. 

Drugi raz. Wróciłem z pracy, zaparkowałem w garażu. Wskaźnik paliwa ok 1/4 baku. Na drugi dzień nie mogłem odpalić. Przerabiałem ten problem na forum i ponownie okazało się że nie było paliwa.

Napiszcie proszę jak ten komputer to przelicza i czy Waszym zdaniem moje dzisiejsze zdarzenie jest ponowieniem tego problemu.

Ten problem to pompa paliwa. Pompa jest sprawna, ale jej. smok wisi za wysoko. Tam na końcu jest dodatkowy filtr, a silnik pompy dopychany jest do dna sprężyną. Warto zajrzeć do baku i to sprawdzić. Swoją drogą ładne masz spalanie na autostradzie, ale to świadczy o dobrej kondycji silnika.

Średnie jak i chwilowe spalanie jest przeliczane z sumy dawek wtrysku  itd.... Również bierze udział impuls z czujników abs do przeliczenia drogi za pośrednictwem sterownika . Oczywiście wszystko dzieje się w impulsach  - tak jest w benzynie. Gdy jest turbo sygnał jest przeliczany z masy powietrza, podobnie jak w dieslach.

Ja go nie żyłuję bez przerwy po 140km/h tylko ok 120, 110. Trasa z Hamburga do Gdańska, także na polskich szosach też jechałem.  Myślałem że może test zegarów by pomógł ale skoro to kwestia pompy to naturalnie tam zajrzę (pierwszy raz ale dam radę). Dzięki za odpowiedż