Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Szarpanie silnikiem na zimno

kowalikd

Rekomendowane odpowiedzi

Uszczelkę założyłem starą, bo niestety do czujnika nie dali nowej. Ale połączenie jest szczelne. Falowanie nie pojawiło się a temperatury poranne u mnie były w okolicach 0 st. Dodatkowo zauważyłem jeszcze że wtryskiwacze, które przed wymianą dość głośno "cykały" przy dużym obciążeniu silnika powyżej 2 tyś. obrotów, pracują ciszej.

Zauważyłem jedną regułę w tym "problemie", dotyczy to tylko silnika 1,5 dCi i 1,6 i 2,0 są wolne od tej wady, a co ciekawsze ten sam silnik w Lagunie 3 jest pozbawiony tej "wady" całkowicie. U mnie na tą doległość pomogła wymiana świec żarowych, chociaż jeszcze jakiś tam delikatny problem występuję przy bardzo niskich temperaturach. Mam w planach robienie mapy, więc zagadam tunera do tunera o problemie i jak by to on widział zwiększenie dawki w niskich temperaturach w sofcie, ale to trochę odległy temat, może w  wakacje, a może jesienią. 

Godzinę temu, maseczjuset napisał(a):

@maniek-02 a może aktualizacja fabryczna ECU by rozwiązała ten problem? Może Renault to naprawiło już softem? 

Byłem w aso. Rozłożyli ręce . Nie mają aktualizacji.  Powiedzieli ze maja informacje z innych Aso że wymiana całego układu paliwowego pomaga.

Zamówiłem czujnik , może w czwartek uda się wymienić. 

31 minut temu, Puca1990 napisał(a):

Powiedzieli ze maja informacje z innych Aso że wymiana całego układu paliwowego pomaga.

Zamówiłem czujnik , może w czwartek uda się wymienić. 

A no właśnie chcą wymieniać u mnie pompa wysokiego ciśnienia coś am nie współgrała z nowym softem, chcieli wymieniać. 

1 godzinę temu, maseczjuset napisał(a):

@Puca1990 jaki czujnik zamówiłeś? Oryginał czy zamiennik? Daj link 

Zamiennik za 240zl od Piotra Sosińskiego z carmax Warszawa.

Oryginał występuje tylko razem z listwą wtryskową i kosztuje 1900zl.

W czwartek będę miał paczkę i dam znać jakie są efekty u mnie.

U mnie rezystor załagodził tylko trochę sytuację.  

Ale poniżej minus 10 i tak potrafi zgasnąć.  A faluje już od plus 8 w dół.  

5 minut pochodzi i wszystko mu mija aż do następnego dnia. 

Czujnik o oznaczeniu które podał kolega Alek już jest nieosiągalny, chyba został szybko wykupiony.

19 minut temu, Puca1990 napisał(a):

Czujnik o oznaczeniu które podał kolega Alek już jest nieosiągalny, chyba został szybko wykupiony.

Czy nie jest to czasem OEM? https://allegro.pl/oferta/nissan-oe-czujnik-cisnienia-paliwa-5ws40208-qashqai-renault-megane-dacia-17851577342

Godzinę temu, maniek-02 napisał(a):

Wątpię że ktoś je rozbiera i jakoś naprawia. Zwykła uzywka...

Ja zamówiłem z car max i czekam na paczkę;) dam znać jakie będą efekty 

Piątek. 

Wymieniłem czujnik ciśnienia paliwa w czwartek.

Dzisiaj w piątek minus 1, rezystor na czujniku temp paliwa odłączony.  Zero falowania. 

Dam znać na przestrzeni dni czy ten stan się utrzymuje.

Stary czujnik miałem trochę inny niż kolega wyżej.