sebolubek Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 (edytowane) Dzień dobry. W ubiegłym tygodniu wyświetlił się alarm "skontroluj układ wydechowy" podpiełem więc Delphiego w celu sprawdzenia przyczyny. Błąd wyświetlony 013012AC nieznany. Sprawdziłem więc prace sondy lambda. Praca jak na załączonych fotkach. Pierwsza to sonda przed druga za. Wymieniłem więc sonde przed na Boscha orginał niestety brak zmian. Co może być felerne? Edytowane 24 Marca 2018 przez sebolubek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Często przyczyną nieprawidłowości w obszarze regulacji składu mieszanki sondą lambda są banalne ; - nieszczelności układu wydechowego, zwłaszcza na odcinku pomiędzy silnikiem a sondą, - nieszczelność układu dolotowego, (oringi na przepustnicy spiekają się i nie trzymają szczelności, nieszczelność map sensora ), - sondy powinno się stosować oryginalne, bo zamienniki głupieją, szybko padają, - można używać sondy używane, ale muszą być oryginały, nie zamienniki. Przebieg podany masz nieduży. Czy auto masz od nowości ? Czy masz duże zużycie oleju? Czy było dużo jazd po mieście? Objawy wskazują, że katalizator masz b.zapchany. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebolubek Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Meganke posiadam od 2 lat i żona jeździ nią do pracy większość drogą szybkiego ruchu. Autko nie pobiera oleju na 10tyś nie musze dolewać. Sonda Bosch orginał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Sonda Bosch oryginał, ale to jest zamiennik. Należy zakupić taką jaka była zamontowana, tak podpowiada praktyka. Sprawdź też, czy nie masz nieszczelności ( jak wyżej ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi