sejang Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 Witam, x Poszła uszczelka pod głowicą w mojej Megance 97 LPG co ostatecznie przybiło jej los, gdyż ogólny stan belka, korozja i inne mankamenty sprawiają że jej naprawa jest nieopłacalna. Renia zapracowała na siebie już ze 3x ostatnie 2 lata jako auto firmowe, a po przemiale życzę jej reinkarnacji conajmniej w Maybacha x Muszę teraz coś kupić, coś tak niezawodnego i prostego w naprawach jak Renia, oczywiście Renia miała swoje humory i drobne mankamenty - jednak lewarek, forum i trochę czasu zazwyczaj wystarczało. x Budżet będę miał raczej skromny max 6 tyś ale to już łącznie żeby np. to auto przerejestrować , auto musi być w LPG. Mieć w miarę wytrzymałe zawieszenie, i nie korodować. Fajnie jakby też dało się od czasu do czasu przewieźć pralkę czy inny mebel - jak to w rodzinie. x x Już od kilku miesięcy przeglądam ogłoszenia bo wiedziałem że czeka mnie zakup. Zwróciłem uwagę na Audi 80 , auta stare ale mają dobrą opinię taki kombiak z LPG by mi wystarczył - co fajne nie gniją. Nie podoba mi się wizualnie ale z wnętrza by mi to nie przeszkadzało . Z tym że w ogłoszeniach głównie są sedany po kombiaka leciał bym z pół Polski, obawiam się też nowych przepisów przeglądów technicznych, i czy rządzący nie wprowadzą jakiś opłat za stare auta. Zauważyłem też że bardzo tanie są Laguny 2 jednak mają złą opinię ale autko w miarę nowoczesne więc jeśli da się je okiełznać to czemu by nie. Meganki 2 np. "żelazka" też czasami widuję po okazyjnych cenach. Pewnie zanim będę coś kupował (w maju) ceny jeszcze trochę spadną, ostatnio widzę wysyp samochodów pewnie po zaostrzeniu badań technicznych , podwyżkach OC , i straszeniem podatkiem od starszych aut. A może to po prostu efekt 500+ i ludzie zmeniają na lepsze :). W każdym razie o dostępność się nie martwię, bardziej żeby nie trafić na minę. x Mam jeszcze plan awaryjny, odkupić w rodzinie Astrę 2 (G) 99r 180tyś.. Plus jest taki że znam to auto , jest wszystko robione na czas , świeży rozrząd cena dla mnie 3 tyś ..., minus brak LPG i silnik 1.6 ECOTEC z pierwszych wersji który zjada troche oleju , i ogólnie mieszane są opinie co do LPG na tych silnikach. Czekał by mnie też montaż instalacji z 2500 ? Auto małe 3 drzwiowe, uboga wersja szyby na korbkę, brak centralnego. Czy to auto jest niezawodne ? Nie wiadomo bo głównie stoi Czasem nim jeździłem, w porównaniu z Renią twarde, drzwi ciężkie. x Może coś poradzicie co zrobić? Albo inne propozycje aut? x x REGULAMIN pkt. 5.9 Zabrania się nadmiernego i niepotrzebnego stosowania klawisza ENTER...-mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 Aż serce kłuje... jak można na forum Megane pytać o auta konkurencji? Kup następną MI lub dozbieraj do MII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) Rzeczywiście pytanie niefortunne o tyle, że użytkownicy renault nie znają się raczej na oplach i trudno będzie coś doradzić w tej materii. Podobnie zresztą z audi. Edytowane 27 Marca 2018 przez mich64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) Ja jeździłem służbowo przez chwilę Astrą G z LPG i ogólnie nie polecam. W tym samym czasie użytkowałem prywatnie Megane I Coupe z LPG i lepiej mi się nią jeździło. Później miałem przez dłuższą chwilę Astrę H kombi w dieslu i też nie polecam. Wóz drabiniasty, fotele niewygodne, po całym dniu jazdy wysiadałem z masakrycznym bólem pleców. Edytowane 27 Marca 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 Budżet nie jest gigantyczny ale już Wolałbym to https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-dacia-logan-mcv-1-5-dci-2007-7-os-CID5-IDsYsNt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejang Opublikowano 27 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 4 godziny temu, pbet napisał: Aż serce kłuje... jak można na forum Megane pytać o auta konkurencji? Kup następną MI lub dozbieraj do MII Chciałbym M II ale obawiam się że te okazje które widuję czasem za 4 - 5 tysi to jakieś "miny" bo ceny standardowe są wyższe. Niskie ceny Lagun 2 są bardziej zrozumiałe gdyż krążą opinie że to tzw. "królowa lawet" . M I ewentualnie po lifcie i kombiak, z dobrą jeszcze belką - też taką opcję brałem pod uwagę. 4 godziny temu, pbet napisał: Ja jeździłem służbowo przez chwilę Astrą G z LPG i ogólnie nie polecam. W tym samym czasie użytkowałem prywatnie Megane I Coupe z LPG i lepiej mi się nią jeździło. Później miałem przez dłuższą chwilę Astrę H kombi w dieslu i też nie polecam. Wóz drabiniasty, fotele niewygodne, po całym dniu jazdy wysiadałem z masakrycznym bólem pleców. Astra G jest ciężka takie odniosłem wrażenie, choć to mały hatchback tym co jeździłem. Drzwi mogą "zabić" . Dobrze że nie musiałem pchać , Renie sedana sam dałem rade nie jeden raz odpalić na popych czy zepchnąć ze skrzyżowania jak mi rozrusznik nawalał mimo że sedan, chyba opel ma po prostu grubsze blachy . Ale do wszystkiego da się przyzwyczaić. 4 godziny temu, Sarna1 napisał: Budżet nie jest gigantyczny ale już Wolałbym to https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-dacia-logan-mcv-1-5-dci-2007-7-os-CID5-IDsYsNt.html Diesel odpada, ciekawe też jak z częściami do tego? A co tak na prawdę z tymi wczesnymi Lagunami 2 ? Daje się je jakoś ogarnąć ? Z tego co czytałem jakiś tryb awaryjny się włącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi