Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl


Masz ciekawy materiał wideo związany z motoryzacją?
Dodaj go do na naszej bazy - kliknij tutaj, wybierz kategorię i dodaj film

Zaloguj się, aby obserwować  
plando

Ogólne Kontrolka silnika

Recommended Posts

Witam, mam pytanie co może być przyczyną świecącej się kontrolki silnika w moim megane 2 2.0, kontrolka świeci się na żółto.Dodam że silnik pracuje równo i nie odczuwam żadnych zmian w jeździe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

przyczyn może być wiele, ogólnie ta kontrolka sygnalizuje różne usterki, dodatkowo powinna się jednocześnie świecić kontrolka "serwis" a bliższe dane na temat usterki powinien pokazać wyświetlacz w formie krótkiego tekstu

Edytowano przez prezes72

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli nie ma informacji na wyświetlaczu (np. przy uszkodzone drugiej sondzie nie będzie takiej informacji), to musisz podpiąć silnik pod komputer i odczytać błędy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

 @mireczek01 jeżeli mówisz o sondzie za katem to przerabiałem ten temat i był komunikat "sprawdź układ wydechowy", kod błędu pokazał nawet program na smartfona w androidzie po podłączeniu ELM327, a po wymianie sondy nie trzeba było nawet kasować błędu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czyli widzisz, u mnie nie było komunikatu, w pracy silnika nie było żadnej różnicy, a ikona silniczka świeciła (nie pamiętam czy SERVIS też świecił). Dlatego pojechałem na komputer. Po CLIP-e okazała się druga sonda uszkodzona. Po wymianie, ikona silniczka znikła po pewnym czasie - paru dniach. Nie jechałem na CLIP-a kasować błędu, sam zniknął.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

w pracy silnika tez nie miałem żadnej różnicy, komunikat pokazał się i zapaliły się kontrolki kiedy wyjeżdżałem w 300 km trasę, a byłem dopiero 2 km od domu ale postanowiłem jechać, pojechałem i wróciłem bez przygód, nawet spalanie było takie jak zawsze, po wkręceniu i podpięciu nowej sondy i komunikat zniknął sam i kontrolki zgasły od razu.

Edytowano przez prezes72

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×