piocool Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Cześć, Po zakupie CLIPA zaczynam drążyć w kwestii diagnostyki swojego auta i chciałbym się Was poradzić odnośnie intercoolera seryjnie mocowanego do 2.0 dci. Obrazek poglądowy wedle mojej wiedzy : Czy ktoś może mi potwierdzić, że CLIP nie diagnozuje żadnego parametru związanego z intercoolerem, pozwalającego na ocenę jego stanu? (#temperatura powietrza dolotowego mierzona jest przez przepływomierz przed intercoolerem) Brak temperatury na wejściu/wyjściu, czy ciśnienia na wejściu ... Jedyny fakt świadczący o jego poprawnej pracy można zatem chyba wnioskować jedynie z czujnika ciśnienia doładowania, który znajduje się za intercoolerem, porównując zmierzone przez niego ciśnienie z ciśnieniem jakie generuje turbina ? W moim przypadku w Megane III GT - Turbo to Garrett GTA1749V? - max ?? Zmierzone wartości przez CLIPA na czujniku ciśnienia doładowania: PR041 - Ciśnienie doładowania - 800rpm (idle) - 1024mbar , 2000rpm - 1750mbar , 3000rpm - 2100mbar , 4200rpm - 2827mbar (podczas jazdy) Zmierzone 2827mbar "za" intercoolerem może składać się w "doładowanie turbiny" + ciśnienie atmosferyczne ? Dobrze to liczę? Co by świadczyło raczej o szczelności intercoolera czy to raczej zbyt daleko wysunięte wnioski ? Co do stanu w jakim obecnie znajduje się moja sztuka przy 150kkm przebiegu : Lewa / strona pasażera / chłodniejsza Prawa strona / strona kierowcy / ciepła (widoczne zapocenie): Zastanawiam się na ile u mnie jest okej a na ile nie ... Nie słychać by syczał przy dodawaniu gazu z zewnątrz. W kabinie przy przyśpieszaniu i wszystkim zgaszonym, słychać lekkie syczenie ale nie wiem czy to nie turbina Na dzień dzisiejszy z ciekawostek ASO Gdańsk - Intercooler 144969107R w cenie 1400zł -10% W temacie pewnie wypowiedział by się kolega @_Lewel_ który wymieniał IC na customowy, jednak wiem, że auto już sprzedał. Link 1 Link 2 Pozwolę sobie zacytować w temacie : Cytat Seryjny IC starcza na "jeden strzał". W sensie wciskamy gaz podjedziemy ze dwa, trzy biegi i temp. w dolocie skacze na tyle, że ecu obcina dawki. Cytat Przy odrobinę cieplejszym otoczeniu seryjny cooler po pierwszym mocniejszym naciśnięciu gazu grzeje się i w dolocie temp. dochodzi do 60 stopni. Czy zgodnie z powyższym, "temperatura w dolocie" nie do końca (wcale?) odzwierciedla "pracę" intercoolera ? Czy ktoś zna seryjną "pojemność układu" intercoolera? Jest na forum może ktoś kto wymieniał/modził/diagnozował intercooler ? Podzielcie się wiedzą proszę Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez piocool Spójniejszy temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Ciśnienie max przy 4200 obr do 3,5 Bara. Tyle dostałem z regenerowanej turbiny, w silniku z czipem. W upały w dolocie było powyżej 80 stopni. On nie lubi upałow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi