Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane III R-link nie widzi karty SD z aktualizacją

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Chciałem dziś zaktualizować system R-Link, bo przez jakąś zmianę związaną z satelitą tomtom wyłączył się zegar i android auto (upraszczam świadomie).

Wyjąłem kartę SD z samochodu (zapomniałem użyć funkcji bezpiecznego wysuwania), odpaliłem R-Link toolbox, który zrobił swoje czary-mary. Potem na myrenault dodałem aktualizację systemu i ponownie toolbox je pobrał i wrzucił na kartę. 

Zapaliłem samochód, włożyłem kartę - i nic. Dla samochodu karta jest obecnie niewidzialna. Nie ma map tomtom, nie włącza się aktualizacja, a jak chcę ją bezpiecznie usunąć to pokazuje się info, że karty nie ma. Dzwoniłem do ASO, kazali przyjechać, co mi się średnio uśmiecha. Czy ktoś ma pomysł jak ten problem rozwiązać samodzielnie?

To chyba zrobiłeś to za późno czas jaki podawali to chyba około 10 kwietnia a poza tym aktualizację trzeba było pobrać ze strony

https://easyconnect.renault.pl/software-upgrade/r-link-evolution

i przekopiować na pendriva sformatowanego na FAT32 i zrobić aktualizację na włączonym silniku - tam jest wszystko opisane co i jak

No już już tomakur, bez przesady.

Włóż ponownie kartę, już na włączonym R-Linku. Powinien się pojawić komunikat SD Wykryto, jak nie to próbuj do skutku (odczekaj między wyciągnięciami). Wygląda to jak brak styku na złączu karty.

Jeśli robiłeś aktualizację przez R-Link Toolboxa to on nie skasował Ci zawartości karty.

Jakbyś ściągnął ze strony podanej powyżej i zamienił plik na swojej karcie to by było pozamiatane ;)

Plik Tomtom.000 ściągnięty z tej strony tylko na pendrive'a albo na czystą kartę.

Dzięki za odpowiedzi. Problem w międzyczasie rozwiązał się sam - trochę jak pisał Qbak. W trakcie jazdy nagle zaskoczyło i aktualizacja ruszyła. Nie wiem dlaczego wcześniej nie wykrywał karty, ale dopóki działa to mnie to właściwie już nie interesuje;)

Najważniejsze że aktualizacja przeszła, a android auto znów działa:D