MegiPio Opublikowano 30 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 Cześć, Ok 2 tyg. stałem się szczęśliwym posiadaczem Megan III Grandtour z 2014r. 1.2 Tce 132KM. Sprawdzając poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym przy zakupie, na zimnym silniku był na poziomie MAX. Wczoraj, po przejechaniu ok. 15km podniosłem klapę aby dolać płynu do spryskiwaczy i zauważyłem, że mój stan jest poniżej minimum? Dzisiaj rano po nocy, poziom ten był delikatnie niższy - tak to wygląda http://foto.mkwe.pl/image/50dS Po przyjechaniu do pracy (35km) poziom podskoczył do poziomu jak wczoraj przy dolewaniu płynu do spryskiwaczy, ale dalej jest poniżej minimum :( - http://foto.mkwe.pl/image/5Bca Jak jadę to temperatura jest OK, nawiew i klima również działa OK. Nie widzę, żeby coś ciekło ale też się na tym za bardzo nie znam :( Jest to normalne? Poprzedni właściciel mało jeździł, bo od listopada 2018r. zrobił tylko 4 tys. km. Może być tak ze zassało płyn czy coś? W sobotę czeka mnie trasa 1200km w jedną stronę i mam obawy. Dolać płynu i obserwować, czy lepiej d warsztatu na wymianę płynu i sprawdzenie szczelności? Dziękuję za każdą odpowiedź. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 30 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 Jeżeli pod autem nie zostaje CI nigdy plama z płynu chłodniczego, to dolej płynu do poziomu max (na zimnym silniku), pojeździj kilka dni i potem na zimnym silniku sprawdź czy coś ubywa. Jeżeli ubywa, a nie widać wycieków, to niestety będzie trzeba sprawdzić czy uszczelka pod głowicą nie puściła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MegiPio Opublikowano 30 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 (edytowane) OK, jaki płyn kupić na dolewkę? Glaceol RX Type D czy ewentulanie jakiś inny łatwo dostępny? Edytowane 30 Lipca 2019 przez MegiPio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 30 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 Skoro ubywa, to pierwszy lepszy jaki masz dostępny, jak mnie oczy nie mylą, to w zbiorniczku masz różowy, więc zwykłe borygo da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artug Opublikowano 30 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 Zwróć uwagę na okolicę obudowy termostatu. Zdarza się, że cieknie spod uszczelki i płyn zbiera się w zagłębieniach obudowy skrzyni biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MegiPio Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Dziękuję wszystkim za porady. Okazało się, że jest pęknięcie na plastiku - zaznaczylem na zdjęciu - i tam jest wyciek płynu chłodnicy. Wymagana jest wymiana tego elementu + zalanie nowym płynem & odpowietrznienie. Koszt w ASO - 950 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi