michal047r Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Witam, mam pytanie czy ten akumulator jest bezobsługowy ? Czy muszę podczas ładowania zrobić coś więcej niż tylko wyjąć aku i podpiąć pod prostownik ? Z boku z prawej strony mam taka zaślepke założoną z lewej nie mam, podejrzewam ze to odpowietrznik mam zdjąć go prawej strony podczas ładowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 To jest akumulator bezobsługowy. Zaślepka odprowadza opary elektrolitu. Jeśli odłączysz klemy i nie będziesz wyciągał z samochodu to nie musisz tego odpinać. W przeciwnym wypadku tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal047r Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 @jabrze czyli ta druga zaslepke tez zdjac ? REGULAMIN - pkt 5.6 literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Nie, bo akumulator jest przystosowany do odprowadzania z prawej lub lewej strony. To gazowanie dotyczy ładowania bardzo dużym prądem. Napisałem nieściśle. Opary elektrolitu skraplają się wewnątrz akumulatora, a gaz odprowadzany jest na zewnątrz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal047r Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 @jabrze Co to za miarka na aku ? Moze jednak da sie tam dolac wody ? Ile powinnem ładować ten aku ? Juz ładuje 11h prad na prostowniku spadł z poczatkowych 5a do 1.5 amper REGULAMIN - pkt 5.6 literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2019 To jest poziom elektrolitu. Żeby dolać wodę destylowaną trzeba mieć aerometr jeśli jest taka możliwość. Stężenia w każdej celi muszą być równe. Powinien już być naładowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi