juice21 Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Witam, ostatnio moja meganka ma problemy z akumulatorem. Kupiłam nowy (bosh), wymieniłam i pojeździła jeden dzień, a na następny znowu aku rozładowane. Wydaje mi się, że gdzieś na lewo pobierany jest prąd, ale nie mam pomysłu skąd. Ktoś miał podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 2 godziny temu, juice21 napisał: X A ładowanie działa prawidłowo? To od tego należy zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juice21 Opublikowano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 2 minuty temu, jabrze napisał: A ładowanie działa prawidłowo? To od tego należy zacząć. Tak, ładowanie działa dobrze. Alternator był robiony w zeszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 4 minuty temu, juice21 napisał: x To należy zmierzyć na zaciskach akumulatora w trakcie pracy na postoju. Jeśli jest coś co drenuje akumulator, to musi być związane z zamkami; oświetleniem wewnętrznym lub związane z jakąś modyfikacją instalacji w samochodzie. Zamki w drzwiach pracują prawidłowo? Nie masz na wyświetlaczu jakiegoś komunikatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juice21 Opublikowano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 11 minut temu, jabrze napisał: To należy zmierzyć na zaciskach akumulatora w trakcie pracy na postoju. Jeśli jest coś co drenuje akumulator, to musi być związane z zamkami; oświetleniem wewnętrznym lub związane z jakąś modyfikacją instalacji w samochodzie. Zamki w drzwiach pracują prawidłowo? Nie masz na wyświetlaczu jakiegoś komunikatu? Tak właśnie sprawdzaliśmy. Jutro po ponownym naładowaniu akumulatora chcę zamknąć auto od środka, aby sprawdzić czy zamki nie biorą. Dodam, ze auto posiada HF-kę, więc to może tam coś pobiera. Gdy aku jest naładowany zamki działają bez zarzutu, a co do wyświetlacza to nie ma tam żadnego komunikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 13 minut temu, juice21 napisał: x Nieważne, czy jest HF. UCH wyłącza (usypia) system w tym samym czasie. O świetlenie w kabinie to żarówki, czy led? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juice21 Opublikowano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 1 minutę temu, jabrze napisał: Nieważne, czy jest HF. UCH wyłącza (usypia) system w tym samym czasie. O świetlenie w kabinie to żarówki, czy led? W kabinie są żarówki, a na zewnątrz, jeśli to ma znaczenie, ksenony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 7 minut temu, juice21 napisał: x Naładuj akumulator i po podłączeniu zmierz napięcie na jego zaciskach. Masz S4 lub S5. Prawidłowe napięcie na naładowanym (nowym) akumulatorze podczas pracy silnika powinno wynosić 13,76-13,9V. Podejrzewam źle zrobioną zeszłoroczną naprawę alternatora., który mógł spowodować tą wymianę akumulatora. Radio masz ori, czy po zmianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juice21 Opublikowano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 1 minutę temu, jabrze napisał: Naładuj akumulator i po podłączeniu zmierz napięcie na jego zaciskach. Masz S4 lub S5. Prawidłowe napięcie na naładowanym (nowym) akumulatorze podczas pracy silnika powinno wynosić 13,76-13,9V. Podejrzewam źle zrobioną zeszłoroczną naprawę alternatora., który mógł spowodować tą wymianę akumulatora. Radio masz ori, czy po zmianie? "Masz S4 lub S5." mógłbyś mi to wyjaśnić, gdyż nie za bardzo rozumiem? Radio jest oryginalne. Alternator to jedyny trop, który podejrzewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 6 minut temu, juice21 napisał: x S4 - generacja akumulatora Boscha. Bardzo często są źle dobrane regulatory napięcia przy regeneracji alternatora. Możliwe, że tak jest u Ciebie. Samochód nie sygnalizuje jeśli napięcie wytworzone jest powyżej 13V, ale nie może być niższe od wskazanego, bo wtedy występuje jego rozładowywanie tym bardziej nie zauważalne przy palnikach ksenonowych, które mają w zasilaniu przetwornice napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juice21 Opublikowano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 10 minut temu, jabrze napisał: S4 - generacja akumulatora Boscha. Bardzo często są źle dobrane regulatory napięcia przy regeneracji alternatora. Możliwe, że tak jest u Ciebie. Samochód nie sygnalizuje jeśli napięcie wytworzone jest powyżej 13V, ale nie może być niższe od wskazanego, bo wtedy występuje jego rozładowywanie tym bardziej nie zauważalne przy palnikach ksenonowych, które mają w zasilaniu przetwornice napięcia. Rozumiem, będę musiała to sprawdzić. A i przypomniało mi się jeszcze, że mam uszkodzoną blokadę kierownicy, a żaden błąd mi nie wyskakuje. Może ta informacja się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 22 minuty temu, juice21 napisał: x Masz tylko brak blokady mechanicznej, ale elektronika pracuje prawidłowo. Ogólnie Megane nie mają problemów "ze złodziejem prądu" ale są wyjątki. Do tego dojdziemy później jak to sprawdzić i co jest za to odpowiedzialne. Może być tak, że akumulator jest uszkodzony. Oczywiście klemy na nim muszą być czyste i mocno przykręcone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi