Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Pomocy! Renault Megane III 1,2 TCE, bierze olej + dużo pali

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

wczoraj odstawiłem auto do warsztatu, ale.... coś niepewni tego co mówili, a konkretnie - nie wiedzą jaka przyczyna i dzisiaj mają mi rozbierać elementy silnika żeby pooglądać.

Do rzeczy

Niecały rok temu kupiłem nowy Renault Megane III z sinikiem 1,2 TCE 96 kw 2013 r., auto poleasingowe więc co rok był serwis w ASO.

Od pewnego czasu zauważyłem, że auto zaczęło palić po 22 l / 100 km.... słabo

ale to nie wszystko. Olej bierze w b. dużej ilości. 1 L / 500 km... nie widać żadnych wycieków.

Jeżdżę w ruchu miejskim, fakt. Ale mimo wszystko tak nie powinno być.

I jeszcze ciekawostka odnośnie spalania: komputer pokazuje max. 10-11 L, ale fizycznie schodzi bardzo szybko. Tak jakby komputer nie ogarniał tego co się dzieje.

Sprawdziłem olej. Wymieniany w lutym, od tego czasu 4 000 km przejechane - olej rzadki, czarny jak smoła. Mimo tego, że dolewany. Zalany jest Edge 5w40 z tego co pamiętam.

Jak wspomniałem: wczoraj wstawiłem do warsztatu. Jeden komputer diagnostyczny :brak błędów. Drugi : brak połączenia.

Panowie popatrzyli, pomyśleli. Pewnie wtryskiwacze!!

Tylko auto chodzi równo, nie dymi, zapala..

Pomóżcie mi proszę konkretnie i rzeczowo: czy miał ktoś taki przypadek ? Czy ma ktos taki pomysł? Mogę zasugerować warsztatowi na co mają spojrzeć, z Waszą pomocą. Zaraz mnie policzą na grubą kasę, wymienią wtryskiwacze a problem zostanie...

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam