TOJO Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Witam krótko i na temat !!! zmiany w pracy spowodowały że moją Megane poruszam się w zasadzie 90 % w mieście i to mieście non stop zakorkowanym ,dojazd rano 14 km zajmuje 30-40min to samo po południu,zakupy ,jakieś krótkie dodatkowe kursy itp, też przeważnie w korkach ,niestety spalanie wzrosło i średnia wychodzi bez klimy ,w trybie eco, 9,5 /100 , jeżdżę w miarę normalnie ,raz jak dziadek a raz trochę depnę zależy do warunków itd. Zaznaczam że na autko raczej nie mam co narzekać i jestem w miarę zadowolony po 50tyś , natomiast od jakiegoś czasu denerwuję mnie to że miesięcznie wydaje po 750-850 zł przy naprawdę małych przebiegach rzędu 1500-1700km/miesięcznie, stąd pytanie ....warto wymienić na jakiś mały TCE ,a może Hybryda ...Diesel w moim przypadku to chyba nie ma sensu a może zupełnie odjechać i brać Megane III+ LPG . Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 1 godzinę temu, TOJO napisał: denerwuję mnie to, że miesięcznie wydaje po 750-850 zł, przy naprawdę małych przebiegach rzędu 1500-1700 km/miesięcznie, stąd pytanie ....warto wymienić na jakiś mały TCE , a może Hybryda, ...Diesel w moim przypadku to chyba nie ma sensu a może zupełnie odjechać i brać Megane III+ LPG . Jesteś zadowolony z silnika, więc warto rozważyć instalację LPG; A/ Silnik 1.6 SCe/ H4M ( HR16DE - wg. Nissana ) jest na rynku od 11.2015 r; - to bliźniacza konstrukcja silnika M4R (2.0) i H4JT ( 1.4TCe ), B/ Wtrysk jest pośredni, C/ Najważniejsze, to ; 1/ silnik przed montażem LPG musi być w idealnym stanie, 2/ konieczność sprawdzenia luzów zaworowych i ich ewentualna regulacja ; - zawory bez hydraulicznej regulacji luzów zaworowych, 3/ kontrola stanu łańcucha rozrządu bo ; a/ rozciągnięty łańcuch szlifuje obudowę rozrządu a napinacz łańcucha wychylony jest na maxa, b/ opiłki metalu dostają się do oleju i mamy załatwione panewki, 1/ szczególnie u tych którzy wymieniają olej co 30.000 km, 2/ oraz używają nie markowych olejów np.; elf , c/ podobne problemy dotyczy silników na łańcuchu ; 1,4 TCe ; 1.6 dCi i 2.0 dCi, D/ Najbardziej ważny w tym procesie jest kumaty instalator blisko domu, E/ Zestrojenie instalacji pod obciążeniem w czasie jazdy, przy użyciu sondy szerokopasmowej AFR, F/ Montować zestaw z wyższej półki cenowej; 1/ wtryski montować pojedynczo, dzięki czemu ; - można użyć krótszych wężyków pomiędzy kolektorem a wtryskami, - można wtryski ładniej i sensowniej ułożyć, 2/ wkrętki gazowe mają być ; - jak najbliżej wtrysków benzynowych i jeżeli to możliwe, - pod podobnym kątem jak wtryski benzynowe i skierowane w stronę zaworów, G/ Tankować na sprawdzonych stacjach, H/ Silnik wolnossący nie jest nadmiernie wrażliwy na przegrzanie ( patrz 1,4 TCe ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi