Ignac1995 Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Witam. Dużo czytałem na forum na temat świec do Reni z silnikiem 1.6 16v 107(K4M). Wszyscy polecają świece Euquem RFN 58LZ. Tyle że nie natknąlem się na info na temat ich pracy na gazie. Bo na benzynie to najlepszy wybór. Czy ktos używał ich na gazie? Jak sobie radzą? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 1 godzinę temu, Ignac1995 napisał: Wszyscy polecają świece Euquem RFN 58LZ. Tyle że nie natknąlem się na info na temat ich pracy na gazie. Nie ma świec do jazdy na gazie, to jest mit, Warto jedynie zmniejszyć odległość elektrod do 0,7 mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac1995 Opublikowano 30 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 I właśnie tu jest problem bo nie wiadomo kogo słuchać. Jedni mówią żeby zostawiać szczelinę fabryczną (0,9 mm) inni zaś żeby zmniejszać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 18 minut temu, Ignac1995 napisał: Jedni mówią żeby zostawiać szczelinę fabryczną (0,9 mm) inni zaś żeby zmniejszać . Jeśli chcesz mieć spokój z cewkami to zmniejszaj szczelinę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac1995 Opublikowano 30 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Może rozwiązesz mój problem. Od kilku dni po odpaleniu na zimnym szarpie mi przyspieszaniu. Po przejechaniu kilku kilometrów szarpanie zanika. Dzieje się tak na zimnym. Na rozgrzanym na obu paliwach jest ok. Dodam jeszcze że jeździłem kilka dni na benzynie. Problem znikł. Gdy zacząłem jeździć na gazie szarpanie powróciło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 45 minut temu, Ignac1995 napisał: Dodam jeszcze że jeździłem kilka dni na benzynie. Problem znikł. Gdy zacząłem jeździć na gazie szarpanie powróciło. Ile lat oraz jaki przebieg na LPG? Generalnie, to instalacja LPG do generalnego przeglądu/regeneracji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac1995 Opublikowano 30 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 1,5 roku 30 tys km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Digitronic_Autogas_Support Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Wtryski gazowe zaklejone .....tutaj bym szukał przyczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac1995 Opublikowano 31 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Czyżby Valdemary siadały? 5 godzin temu, Digitronic_Autogas_Support napisał: Wtryski gazowe zaklejone .....tutaj bym szukał przyczyny Ale na gazie dobrze chodzi. Na benzynie szarpnie kilka razy na zimnym potem jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 1 godzinę temu, Ignac1995 napisał: Czyżby Valdemary siadały? Instalacja ma 1,5 roku, więc należy udać się do gazownika w ramach gwarancji ; - celem kontroli i regulacji instalacji LPG, 2 godziny temu, Ignac1995 napisał: Ale na gazie dobrze chodzi. Na benzynie szarpnie kilka razy na zimnym potem jest ok. Wygląda na to, że ; Jak silnik chodzi na benzynie ; - zanim się zagrzeje, - to wtryski gazowe niepotrzebnie przepuszczają gaz i silnik szarpie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac1995 Opublikowano 31 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 19 minut temu, Andrzej-2010 napisał: Instalacja ma 1,5 roku, więc należy udać się do gazownika w ramach gwarancji ; - celem kontroli i regulacji instalacji LPG, Wygląda na to, że ; Jak silnik chodzi na benzynie ; - zanim się zagrzeje, - to wtryski gazowe niepotrzebnie przepuszczają gaz i silnik szarpie. Gaz serwisuje od poczatku co 10 tys. Więc juz jestem przed 3 przeglądem. Czyli jednak nie na darmo czerwone valteki mają złą opinię. Czy wtryski da się naprawić czy jednak trzeba wymienić? Jeśli tak to jakie polecisz? A co do wtrysków. Czy to że puszczają moze mieć związek z tym, że wzroslo mi spalanie. Bo kiedyś na butli (31 l wchodzi) robiłem 420 km a teraz niecałe 400. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 15 minut temu, Ignac1995 napisał: Czyli jednak nie na darmo czerwone valteki mają złą opinię. Czy wtryski da się naprawić czy jednak trzeba wymienić? Valteki trzeba kalibrować co około 10 tyś km przez kumatego gazownika, Nic nie napisałeś jaką masz ; - instalacje, - jaki sterownik, - czy wtryski na listwie czy każdy osobno, - gdzie wkręcone wkrętki gazowe, Jak pokazuje praktyka, aby silnik prawidłowo pracował na gazie, to ; 1/ Przed montażem LPG musi być w nienagannym stanie; - poprawna kompresja, - poprawne regulatory zaworów, - sprawnymi cewkami i świecami zapłonowymi, 2/ Kompetentny gazownik, 3/ Dobrze dobrane komponenty z wyższej półki, 4/ Strojenia instalacji w trasie z sondą szerokopasmowej po AFR, - z laptopem na kolanach, - trasa rzędu 2 X 20 km, - nie możesz czuć spadków mocy na lpg względem benzyny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac1995 Opublikowano 31 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Sterownik Acon Agis. Valteki są na listwie. Na tym zdjęciu coś tam widać. Może ocenisz. Świece były nowe. Głowice miałem robioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 24 minuty temu, Ignac1995 napisał: Sterownik Acon Agis. Nie znam, Poprawny montaż instalacji LPG ; 1/ wtryski w pozycji pionowej, 2/ wiercenia na zdjętym kolektorze ssącym; a/ żeby wióry nie poleciały do wnętrza silnika, b/ wtryski ( dysze ) LPG były jak najbliżej wtryskiwaczy benzynowych , c/ wszystkie dysze wkręcone w kolektor żeliwny ; - powinny znajdować się jak najbliżej wtryskiwaczy benzynowych, - z podobnym kątem jak wtryski benzynowe, - skierowane w stronę zaworów dolotowych, tak ; - by wtryskiwacz LPG jak najlepiej odwzorowywał pracę wtryskiwacza PB, 3/ wężyki; a/ krótkie rzędu 5-6 cm pomiędzy wtryskami a dyszami, b/ wężyki równej długości , c/ średnica wężyków LPG do kolektora ssącego : 3 mm albo 4 mm, 4/ instalacja dobrze zestawiona, starannie zamontowana i wyregulowana nie wymaga ponownych regulacji; Jeżeli sytuacja u Ciebie się powtarzała, to sugeruje kontakt z innym instalatorem/gazownikiem celem diagnozy bezstronnej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac1995 Opublikowano 31 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 (edytowane) Wymieniłem wczoraj świece na EYQUEM. Szczelinę ustaliłem na 0.7 mm tak jak radził Andrzej-2010. Silnik pracuje równo i troche ciszej. Po porannym odpaleniu szarpanie nie wystąpiło. Zobaczę, jak będzie Renia dalej się zachowywać. Poniżej zdjęcie starej świecy (NGK BKR5EK). Edytowane 3 Listopada 2019 przez Ignac1995 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi