nicpon Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Ja do Swojej megi wkladalem stozki k&N rury rozne rzeczy nic kompletnie to nie dalo oprocz tego ze silnik ma ladniejszy dzwiek :) , a nawet nie wiem czy to moje kombinowanie wiecej nie zaszkodziło. Ostatni myslalem o zmianie samochodu po wakacjach ale stwierdzilem ze jestem tak przyzwyczajony do swojego autka i podoba mi sie ta linia ze poprostu zmienie silnik na 1.8 16V z laguny i bedzie po sprawie moze mały remoncik silnika zeby podniesc mu troszeczke moc :), ale jesli chodzi o cale te stożki doloty magnetyzery to moim skromnym zdaniem nic to nie daje oprocz ładniejszego warkotu silnika :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Nitro!! To tylko podniesie moc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nicpon Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Nitro? Moze i tak ale bez wczesniejszego remontu silnika to nie ma sensu. chyba ze ktos lubi wybuchowy silnik :) i moc 1.6 raczej tez nie jest jednostka odpowiednią pod doładowanie nitro :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommi Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 nicpon napisał: jesli chodzi o cale te stożki doloty magnetyzery to moim skromnym zdaniem nic to nie daje oprocz ładniejszego warkotu silnika stozki dają, pomagaja tylko trzeba je dobrze umiejscowić http://forum.meganecoupe.pl/viewtopic.php?...hlight=sto%BFek http://forum.meganecoupe.pl/viewtopic.php?...hlight=sto%BFek wystarczy poszuakć :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 zablokowane hasłem... :-( a nie będę się rejestrować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechub Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Wchodzisz, wrzucasz "szukaj", wpisujesz co trzeba np "stożek" i już.... . Chyba że chcesz coś napisać, to niestety :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bububolek Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Drodzy Panowie. Mój zaufany mechanik podpowiedział mi, żebym splanował głowice i wymienił wszystkie elementy uszczelniające komore spalania (pierścienie tłokowe, uszczelki itd) i to podniesie moc auta przy małych kosztach, nie wielkiej ingerencji w spalanie itd. mam przerobiony wydech i dolot. mam tylko pytanie jak to sie ma do skrzyni biegów bo nie łapie zabardzo powiązania. czy to może zaszkodzić i w jaki sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 W silnikach E7J i K7M nie planuje się głowicy bez potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blayders Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Duzo siedzialem na necie i szukalem na temat zwiekszenia mocy w silniku 1.6 16v VVT 113 KM . Najbardziej sprawdzonymi to byl stozek z nadmuchem zimnego powietrza najlepiej w obudowie (+1%) , chiptuning (+10%) , kolektor wydechowy spawany 4-2-1 lub 4-1 np supersprinta (+5%) , walki (+5%) ale to bardzo kosztowna impreza cos kolo 4000zl , katalizator sportowy (+1%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 jak to sie ma do skrzyni biegów bo nie łapie zabardzo powiązania. czy to może zaszkodzić i w jaki sposób. Teoretycznie podniesienie mocy silnika w odczuwalny sposób może być szkodliwy do delikatnej skrzyni biegów. Skrzynie po prostu nie są obliczone na większe moce silników, a jeśli już z większym silnikiem (pojemnością, mocą) występują to są inne, przygotowane do przenoszenia większych obciążeń. Tak przykładowo działo się w Sceniolach RX4 gdzie skrzynie z silnikami benzynowymi 2.0 współpracowały poprawnie, a z dieslami 1,9 już padały. Moment obrotowy je wykańczał. Dopiero zastosowanie skrzyń STAYER-a wyeliminowało ten problem. Zespoły sprzęgła (dedykowane, fabryczne) też niekiedy nie wytrzymują ponadnormatywnego przyrostu mocy silnika. Przy sprzęgłach podmiana detali na mocniejsze jeszcze jest możliwa, przy skrzyniach sprawa rozbija się o ich korpusy i sposób mocowania z silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blayders Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Bezpieczna modyfikacja jest zwiekszenie mocy o 10 gora 20 procent . Powyzej trzeba inwestowac w w caly uklad a w takim przypadku zmienic na mocniejszy silnik . Dodano: 25 lut 2013 - 17:32 Renault wypuszcilo fabrycznie 1.6 vvt GT 133 KM oraz 160 Nm . Jak porownywalem obydwa silniki 113 KM oraz 133 KM to najwazniejsze roznice widac w postaci aluminiowego kolektora ssacego , wiekszej przepustnicy oraz kolektora wydechowego ze zintegrowanym katalizatorem . A i skrzynia 6 biegowa . Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_aus Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 (edytowane) Najlepiej, najtaniej - SWAP. popieram. tuning dopiero w najmocniejszym silniku. Po co tyle Enterów. Poprawiłem - damiar Edytowane 4 Września 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blayders Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Swap to można robić w starych samochodach poniżej 2001 roku . Powyżej jest nawalone tyle elektroniki ze czasami koszt doprowadzenia jej do ładu może przekroczyć wartość robocizny przełożenia bebechów . Prawda jest taka ze jeśli za każde wydane 100 zł na podrasowanie silnika uzyskasz 1 KM i 1 Nm to jest to operacja opłacalna .Czasami wystarczy sam chip by osiągi sie poprawiły w zakresie użytecznych obrotów ( od 1500 do 3000 ) , a wiadomo ze w tym zakresie silniki musza spełniać normy środowiskowe wiec cos można chipem wyskrobać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rsxx Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) Odgrzewam kotleta :blink: Czy ktoś z was robił już "chip'a" do 1.6 ? Mam Fluence 13r 1.6 16v 110KM. Jeżdżę często Focusem 1.6 101km i mam silne wrażenie, że ten silnik jest mocniejszy z Pytam bo chciałbym wiedzieć, czy jest szansa na to, że chip kosztem norm eco poprawi elastyczność :) Regulamin pkt.5.9 - Enter Aston76 poprawione Edytowane 23 Lutego 2014 przez rsxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABCMegane Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Czy chodzi o modyfikację oprogramowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi