pawelb5913 Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Witam. Kiedyś często zaglądałem tu, nawet stworzyłem dwa manuale, których teraz nie widzę na forum Ale kilka lat temu przesiadłem się z megane 1 do Laguny i mniej już odwiedzałem to forum, jednak miło wspominam. Od prawie roku jeżdżę laguną 2 ph 1 z silnikiem 1,8. Mam taki problem związany z wydajnością katalizatora. Katalizator nie jest oryginalny, - zamiennik ale dobrej jakości: https://allegro.pl/oferta/katalizator-renault-laguna-ii-1-6i-1-8i-8200071846-7597973743 Fachowiec od tłumików olał mój problem bo stwierdził że błąd wyskakuje bo auto zagazowane, jednak drążę temat gdyż diagnosta na przeglądzie zwrócił uwagę że spaliny nie są takie jak powinny być. Może to sonda. Da się coś z tego wywnioskować.????::: 20200306_191643_edited.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 10 godzin temu, pawelb5913 napisał: diagnosta na przeglądzie zwrócił uwagę że spaliny nie są takie jak powinny być. Może to sonda. 1/ Sondy lambda sprawdza się na; - pracującym, nagrzanym silniku, na biegu jałowym, - za pomocą oscyloskopu lub clipa, 2/ Wykres działania I sondy powinien wyglądać jak sinusoida w zakresie 0 - 1 V, - uszkodzona sonda ma b. słabe wahnięcia napięcia, - niesprawność I sondy objawia się kontrolką „ check engine ” na desce oraz ; - wzrostem spalania, - spadkiem mocy, 3/ Nie będzie prawidłowych wskazań sond gdy; - proces spalania w silniku będzie nie właściwy, 4/ Producenci zalecają wymianę sond lambda po przebiegu ok ; 150.000 do 200.000 km , Interwał ten skraca się w przypadku eksploatacji aut ; - zasilanych gazem LPG, - z zużytym silnikiem o niskiej kompresji itp. 5/ Wymiana sondy ; - tylko na oryginał, - warto kupić sondę używaną oryginał z gwarancją rozruchową, 6/ Przed wymianą sprawdź przewody instalacji elektrycznej sondy do sterownika, czy nie są; - przygniecione, - przepalone ( np po zetknięciu z wydechem), - posprawdzaj styki, kostki , masy, - użyj Kontakt 60. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi