Hornet95 Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 (edytowane) Witam koledzy z Forum, mam problem podczas odpalania mojej Meganki 2. Jest to silnik 1,6 benzyna, a problem wygląda następująco. Z rana odpalając silnik samochód pali na dotyk, ale zaraz potem obroty mu spadają i czasem zgaśnie, czasem pochodzi na 500 obr/min i potem wejdzie na normalne. Dodatkowo zawsze zanim się dobrze rozgrzeje, to dosłownie ,,ja mu w gaz, a on zgasł", czyli innymi słowy jakiekolwiek dodanie gazu po odpaleniu wiąże się z tym, że albo muszę gadzinę wrzucić na 3000 obr, albo będę musiał odpalać ponownie. Dodam, że podczas odpalania słychać jakby turkot, ale tylko przez 2 sek, a potem już chodzi normalnie, więc wydaje mi się, że to te wszystkie osłony, ale nie wiem, a póki co nie udało mi się nikogo dorwać, żeby odpalił, a ja bym zerknął co to tam łupie. Jak ruszę nie dodając gazu, na samym sprzęgle to auto normalnie ruszy i nic się nie dzieję. Jak autko pojeździ 5-10 minut, to problem znika. Pomocy Edytowane 12 Marca 2020 przez Hornet95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Hornet95 napisał: Dodam, że podczas odpalania słychać jakby turkot, ale tylko przez 2 sek, Ten turkot może pochodzić z kończącego się koła zmiennych faz rozrządu. Jest to o tyle prawdopodobne, że jego uszkodzenie objawia się właśnie gaśnięciem silnika przy pierwszym odpaleniu (nie za każdym razem musi tak być). Ile masz oleju i jaki, full syntetyk? Edytowane 12 Marca 2020 przez droopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 13 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 12 godzin temu, Hornet95 napisał: Dodam, że podczas odpalania słychać jakby turkot, - ale tylko przez 2 sek, - a potem już chodzi normalnie, Drgania / terkotanie lub dźwięk b; podobny może wystąpić ; a/ jak rozrząd przeskoczy o 1 ząbek, lub jest źle ustawiony ; - kiedy była wymiana/kontrola rozrządu? b/ jak są uszkodzone / niesprawne popychacze zaworowe ; 1/ marnej jakości olej; - na jakim oleju jeździsz i co ile zmiana? - jazda po mieście czy trasy ? 2/ stary, zużyty olej, 3/ niewłaściwy stan i jakość oleju, c/ syf w elektrozaworze lub jest on uszkodzony, d/ uszkodzone KZFR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi