adrianos Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Witam wszystkich, Proszę o radę w poniższym temacie. Ostatnio zauważyłem"pocenie się" przewodu wylotu powietrza z turbo (załączam załączniki w których widać zjawisko). Czy mam się czegoś obawiać? Jest to moje pierwsze auto i nie chciałbym wylądować u mechanika i narażać się na wysokie koszty naprawy :( Dodam, że ostatnio wymieniłem płyn chłodniczy na Prestone i wykonałem dodatkowo płukankę preparatem Liqui Moly, po czym cały układ przeczyściłem wodą dejonizowaną. Czekam na odpowiedzi, będę starał się skrupulatnie odpowiadać na Wasze pytania. Filtr powietrza wymieniany przy 116kkm . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Ja sobie z tym poradziłem z tym demontując tą rurę i czyszcząc uszczelki złączki płynem do czyszczenia przepustnicy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 7 godzin temu, adrianos napisał: Ostatnio zauważyłem " pocenie się " przewodu wylotu powietrza z turbo (załączam załączniki w których widać zjawisko). Czy mam się czegoś obawiać? Szczelność w układzie dolotowym, zwłaszcza za turbiną musi być 100 % ; - dlatego po obu stronach plastikowej rury łączącej turbinę z IC muszą być oringi w nienagannym stanie, - sprawdź ich stan/wymień na nowe, Bardzo istotne dla silnika z turbodoładowaniem to ; - używanie markowych olejów ,np; Valvoline Syn Power 5W40, - stosowanie markowych filtrów oleju ; mann, knecht, purflux, - wymiana ich co ok; 10.000 km przebiegu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianos Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam ponownie, Dziękuje za rady @Andrzej-2010 i @MichalVTS. Olej wymieniłem na Elf Evolution 900 SXR 5w30, filtr wymieniłem na OEM Renault. Niestety poprzedni właściciel nie zadbał o tak fajne autko i olej, który wymieniałem miał ponad 30 tys. km (w załączniku to co zostało z oleju) . Wracając jeszcze do tematu, czy taka nieszczelność może powodować zwiększoną konsumpcje paliwa ? Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez adrianos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Może, ja po czyszczeniu tych uszczelek zauważyłem, że spalanie nieco spadło. Jak dobrze pamiętam, to było chyba LPG spadło o nawet 0,5l/100km. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Dnia 27.04.2020 o 09:04, adrianos napisał: Olej wymieniłem na Elf Evolution 900 SXR 5w30, Proponuje, po przebiegu ok; 5000 km zmienić na Valvoline Syn Power 5W40 ; - jest to olej markowy, - ma wyższy wskaźnik lepkości, - wyższą zdolność do tworzenia tzw; filmu olejowego, - mniejszą tendencje do produkcji zanieczyszczeń, Dnia 27.04.2020 o 09:04, adrianos napisał: Wracając jeszcze do tematu, czy taka nieszczelność może powodować zwiększoną konsumpcje paliwa ? Tak , może powodować, ponieważ Turbo w 1,4TCe ; - proste, trwałe, brak uwag o problemach przy właściwej eksploatacji , - bez kierownic, z zaworem upustowym, - pompuje jedynie ( 0,5 - 0,65 bara ) , - w porównaniu do diesli - to 3 x mniej, - po wyłączeniu silnika, chłodzona jest płynem chłodzącym; - z obiegiem wymuszonym dodatkową pompą elektryczną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi