szyna222 Opublikowano 18 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Witam!! Od zeszłego roku mam problem z moją megane 1.6 16V lpg, gaz lovato, przebieg ok.70tys.na gazie W lato gdy ciepło przełącza się bez problemu, gdy temperatura spada np. koło 5 lub spada poniżej 0 ,po przełączeniu daje gaz i nie jedzie, dopiero jak silnik sie nagrzeje to się przełączy, byłem u gaziarzy w zeszłym roku czyścili reduktor, filtry wymienione, posprawdzali i dalej to samo - kazali zostawić samochód na kilka dni to sprawdzą. Wyczytałem na forum ze może to być cewka gazu co o tym myślicie? Przeważnie gaśnie jak zimny i stoi w garażu zanim wyjadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 18 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) Winne mogą być wtryskiwacze które kleją - są zabrudzone. Mazut, który je blokuje dopiero jak się rozgrzeje pozwalana pracę wtryskiwaczy. Warto pomyśleć o filtrze odstojnikowy i wymianie wtrysków. Gazownik powinien to wyłapać. Ale problem może być elektrozawór dostarczający gaz do reduktira, zetak jak klejące wtryski tak i on nie może się otworzyć. Przyczyn może być wiele: uszkodzony czujnik temperatury płynu w reduktorze, MAPsensor gazu. Ale to wyłapie diagnostyka komputerowa LPG. Edytowane 18 Września 2020 przez szwagier24a literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szyna222 Opublikowano 19 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Taką samą sytuację miałem w lagunie 2 1.8 pojechałem wyczyścili reduktor, świece zmienili , komputer ustawili na drugi dzień znowu to samo było, komputer nic nie pokazał - to mnie bardzo dziwiło,sprzedałem i nie doszedłem do tego,zastanawiam się czy nie podmienić np.cewki i zobaczyć jak się będzie zachowywał, szwagier ma chyba taką samą instalacje Regulamin forum się kłania. PISOWNIA - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Kolega tak walczył z instalacją: za każdym razem elektrozawór przy reduktorze był zaklejony czarną oleistą substancją. Pomogła wymiana reduktora na taki z zewnętrznym (poza obudową reduktora) elektrozaworem - kme silver. Sam mam silvera i nigdy nie miałem z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi