Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Podwyższone obroty silnika

Kriss87

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. W ostatnim czasie, mam silnik 1.5 dci k9k636, przy temperaturze poniżej 5stC na zewnątrz silnik nawet po rozgrzaniu trzyma podwyższone obroty na biegu jałowym 1 tyś obrotów a nie ok 800. Czy to normalne przy takich temperaturach? Dodam że spalanie w mieście teraz dochodzi do 9 l.

Kolego mój tata ma ten silnik w Sandero stepway i po rozgrzaniu obroty spadają więc coś nie tak masz. A masz wskaźnik temp cieczy bo w daćce nie ma. Może termostat siedzi i silnik nie dogrzany wtedy więcej pali ale 9 litrów to sporo

7 minut temu, jackowskipatryk napisał:

Kolego mój tata ma ten silnik w Sandero stepway i po rozgrzaniu obroty spadają więc coś nie tak masz. A masz wskaźnik temp cieczy bo w daćce nie ma. Może termostat siedzi i silnik nie dogrzany wtedy więcej pali ale 9 litrów to sporo. Najlepiej pod komp podłącz u pierwszego mechanika i będziesz wiedział

Sprawdź czy przepływomierz nie pokazuje błędów. Nie wiem jak w dieslu renault, ale w Octavii II fl 1.6 tdi kiedy robiło się zimno i akumulator był niedoładowany komputer sterujący pracą silnika często podnosił obroty żeby zwiększyć ładowanie. U Ciebie niepokojące jest to spalanie w okolicach 9 litrów, no chyba że ciśniesz w mieście od świateł do świateł ile fabryka dała. 

Zacznij od sprawdzenia ewentualnych błędów. 

Dziś trochę lepiej. Pojezdziłem, silnik się zagrzał, obroty poniżej 1 tyś. Spalanie w mieście na odcinku ok 5 km 6.8l/100. Chyba muszę nim gdzieś się przejechać bo może zamulony filtr jest.