Sapient Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Witajcie. Stoję przed zakupem Megane III z Niemiec. Sprzedający to dealer Renault, auto jest używane. Zakup na osobę prywatną. W zamówienie które otrzymałem jest cena 6800 netto i dalej całkowita również 6800. I tu się zastanawiam czy to normalne ? Czy u nas nie będę musiał dopłacić naszego vat-u ? Wygląda to tak jakby sprzedającym była osoba prywatna bo wtedy chyba nie ma już w Niemczech doliczanego podatku bo został zapłacony przy zakupie przez Niemca. Ktoś pomoże w interpretacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Sapient napisał: Sprzedający to dealer Renault, auto jest używane. Zakup na osobę prywatną. Poczytaj; Zakup auta na fakturę Vat Marża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sapient Opublikowano 10 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Tak czytałem to i stąd moje obawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 W karcie pojazdu; - masz dane kto był właścicielem auta, - czy jest to osoba prywatna czy firma, Można też żądać ksero faktury pierwotnego zakupu auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sapient Opublikowano 10 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 ok dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 @Sapientdaj znać jak Ci się wyklaruje temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sapient Opublikowano 10 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Napisałem do sprzedawcy zobaczymy co odpisze i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko-ma Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 Sprawa wymaga wyjaśnienia ze sprzedawcą. Jeśli sprzedaje jako firma, to ma dwie procedury: - jeśli sprzedaje samochód będący wcześniej autem służbowym, bądź nabył je do dalszej odsprzedaży od podatnika podatku vat - powinien do ceny netto doliczyć podatek vat. - jeśli sprzedaje jako firma samochód używany, który nabył lub otrzymał w rozliczeniu od osoby prywatnej (nie miał możliwości odliczenia podatku vat) - zazwyczaj samochód sprzedawany jest w cenie netto - w procedurze opodatkowania marży (co jest wyraźnie podane w dokumentach sprzedaży) W obu przypadkach nabywca bedący osobą prywatną - nie powinien być zaangażowany w rozliczenie podatku vat - bowiem wszystko odbywa się w obrębie UE. Inaczej jest przy nabyciu poza UE (np. Szwajcaria) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sapient Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Część. Jest odpowiedź sprzedawcy. Pojazd sprzedawany jest w ramach podatku różnicowego zgodnie z §25a UStG, ponieważ kupiliśmy go prywatnie. Czyli to będzie faktura marża? W US twierdzą że VAT nie zostanie naliczony jeśli sprzedawany samochód nie jest nowy i jeśli kupuje prywatnie. Za to są zdziwieni że w Niemczech nie naliczany ma być VAT. No i teraz już sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Sapient napisał: No i teraz już sam nie wiem. Najważniejsze, czy poprzedni właściciele to firmy czy osoby prywatne, Dnia 10.01.2021 o 11:27, Andrzej-2010 napisał: W karcie pojazdu; - masz dane kto był właścicielem auta, - czy jest to osoba prywatna czy firma, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko-ma Opublikowano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Jeśli pojazd został sprzedany w procedurze Differenbesteuerung ( jest to właśnie procedura specjalna opodatkowania marży ) - nie należy naliczać podatku VAT. na rachunku/fakturze sprzedaży podatek VAT nie będzie wyszczególniony - bo taka jest natura tej procedury (uwaga: często błędnie sprzedający używają stawki 0%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sapient Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 28 minut temu, ko-ma napisał: Differenbesteuerung Dokładnie tak jest to opisane. Czyli mam się czuć bezpiecznie ? ? A dodam że właścicielem według sprzedawcy była osoba prywatna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 46 minut temu, Sapient napisał: A dodam że właścicielem według sprzedawcy była osoba prywatna. Nie wystarczy mówić, Niech prześle skan dużego briefu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sapient Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 No a to ma znaczenie skoro to faktura Vat marża ? Bo wszędzie widzę opisy że Vat marża to nie jest WNT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 25 minut temu, Sapient napisał: No a to ma znaczenie skoro to faktura Vat marża ? Chodzi o to czy; - podatek Vat od zakupu nowego auta jest zapłacony czy nie ? - czy tak jak czytałeś mój artykuł, po zakupie auta; - urząd skarbowy upomni się o zapłatę zaległego Vat, - przysyłając Wezwanie do zapłaty i nakładając areszt na auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi