swirek Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 (edytowane) Witam wszystkich. Chciałbym zapytać Państwa o zdanie, może ktoś już z tym spotkał się. Posiadam Megane IV 1.6dci 130km 2016r , przebieg 155.000. Od 2-3tyg pojawił się dziwny problem, niedługo po wymianie akumulatora choć nie wiem czy to może być z tym powiązane. Otóż w trakcie przyspieszania (przy różnych prędkościach) na ok. 0,5sek samochód traci moc - odczucie za kierownicą jest takie jak wówczas gdy przednie koła wpadają w poślizg i odcina moc. Czuję 1-2 szarpnięcia , na ułamek sekundy zapala się pomarańczowa kontrolka , nawet nie jestem w stanie zobaczyć która i na wyświetlaczu pojawia się napis system start/stop włączony. Dalej samochód jedzie bez zastrzeżeń. Jeżeli jadę na tempomacie to w momencie tych szarpnięć wyłącza się zapamiętana prędkość. Sytuacja ta pojawia się stosunkowo rzadko , raz na kilkadziesiąt kilometrów. Macie Państwo jakieś pomysły? Edytowane 6 Lutego 2021 przez swirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 12 godzin temu, swirek napisał: -Otóż w trakcie przyspieszania (przy różnych prędkościach) na ok. 0,5sek samochód traci moc, -Czuję 1-2 szarpnięcia, na ułamek sekundy zapala się pomarańczowa kontrolka, -Dalej samochód jedzie bez zastrzeżeń. -Sytuacja ta pojawia się stosunkowo rzadko, raz na kilkadziesiąt kilometrów. W I kroku ; - kontrola jakości paliwa, - dotankowanie do pełna na sprawdzonej stacji, - wymiana filtra paliwa na markowy; mann, knecht, purflux, W II kroku czyszczenie; - przepływomierza, - czujnika ciśnienia doładowania, W III kroku; - próba przelewowa wtryskiwaczy, - czyszczenie wtryskiwaczy za pomocą np; Czyszczenie wtryskiwaczy za pomocą puszki preparatu Liqui Moly , - wizyta u kumatego mechanika z clipem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satisati Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 U mnie podobny obiaw (nagła utrata mocy) i winna była pompa wysokiego ciśnienia paliwa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Kolega swirek ma diesla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swirek Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) Rozwiązanie zagadki dla potomnych. Z racji że problem z utratą mocy narastał zgłosiłem się do ASO. Komputer (Clip) pokazał następujące błędy : obwód sterowania wtryskiwaczem cylinder 3 oraz el.ster.zaw.dolot.pow.na pasie przednim. W grę wchodziła wymiana wadliwego wtrysku nr 3 ale w sumie byłyby to koszta ok. 2 tyś dlatego ASO zaproponowało że z racji że czasem wtyczka (chyba tego wtryskiwacza, dokładnie nie wiem jaka wtyczka bo się nie znam;)) płata figle to ją wyczyścili i na nowo założyli. Problem jak ręką odjął. Koszt 230zl a mogło być 2000 ? A pewnie większość mechaników rozłożyłaby ręce i wymieniła wtrysk. Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez swirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi