Skocz do zawartości

TMC - R-LINK2

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, nie wiem czy to jeszcze aktualne.

Jeździłem na TMC w moim EIV i CarminatTT.

Uruchomiłem TMC w CIV z MediaNavEvo i też chodziło.

W obu przypadkach wymagany był plik licencji na tmc, bo ten standardowy w pakiecie nawigaCJI (TT czy iGO) pozwala korzystać tylko z bezpłatnych form usługi. W Polsce jest tylko jeden dostawca i oferuje ją jako komercyjną (płatną). TTActivator pozwala pociągnąć licencje (do wyboru zestaw dostawców) i zapakować ją w jeden plik ale korzystać można tylko na TT nie Live, bo musi być w jednym katalogu z programem, a ten jest tylko do odczytu (dlatego Live nie jest złamany, bo nie można podmienić "wyleczonego" pliku programu).

Dla map iGO (w R-Link2 jest program iGO) wystartczy wygooglać pliki licencji TMC i wgrać do katalogu TMC tą samą metodą co aktualizacja map.

Niestety, nie jestem w stanie sprawdzić skuteczności tej procedury, bo na moim EIV już obserwuję problemy z TMC a sporadycznie wsiadając do siostry CIV też nie obserwuję aktywności TMC. Ten system chyba umiera w PL bo AA i Google maps wyparły solidne rozwiązania i pomimo tego, że od dawna są standardem to nadal są tylko wyszukiwarką McDonaldów, z programami nawigacyjnym nie mającymi nic wspólnego.