Skocz do zawartości

Brak dźwięku kierunkowskazów

CoCo

Rekomendowane odpowiedzi

OK, po prostu mam nadzieję, że ten rezystor zabezpieczy przed zjaraniem się czegoś, bo mnie nastraszyłeś. Głośniczka w międzyczasie będę szukać na Ali, może coś się trafi. Niestety w polskich sklepach na ten moment nic nie udało mi się znaleźć. Bardzo Ci dziękuję @lufa za pomoc :) Jeśli uda mi się dorwać jakiś głośniczek o w miarę podobnych parametrach na pewno dam znać.

//edycja 19.01.2026

Jakby kogoś to interesowało, minęło ponad 2,5 miesiąca od montażu głośniczka z grupy VAG, ale z wpiętym w obwód rezystorem 100 ohm i nadal to działa. Nie sprawia żadnych problemów. Jak wspominałem, jest trochę cichszy, ale już się przyzwyczaiłem. Fabrycznie w liczniku głośniczek jest zamontowany z tyłu i ustawiony w stronę przodu auta. Dlatego dolutowałem przewody, wyciągnąłem go z boku licznika i skierowałem przodem do kierowcy. Dzięki temu jest minimalnie bardziej słyszalny. Został ukryty za obudową daszku, także nie widać go, a tam jest mnóstwo miejsca na zostawienie czegoś takiego. W sumie mniejsza głośność czasem jest nawet na plus bo "nie drze się" tak niemiłosiernie, jak np. przestawiam auto na posesji bez zapinania pasów 😉 Odpowiednika oryginalnego głośniczka nie udało mi się znaleźć i po prostu się poddałem.

Edytowane przez droopy