animare Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Witam. Od dwóch dni zmagam się z problemem szarpania w Megi 1.4 16v 2002r benzyna. Wcześniej szarpania przy szybszym puszczeniu sprzęgła była wyczuwalne ale nie aż tak. Teraz pojawił się większy problem gdyż przy zmianie biegu i szybszym puszczeniu sprzęgła zaczyna szarpać silnikiem, czuć jakby 'moc' spadła na sekundę i zapalają się kontrolki check engine/stop na 2 sekundy po czym gasną i wszystko wraca całkowicie do normy. Na czym moze polegać problem? Dodam że mieszkam w mieście więc raczej poruszam się zawsze wg typowo miejskich prędkości. Czy wpływ na to szarpanie mógł mieć poziom rezerwy paliwa? Niestety nie jestem w stanie określić kiedy były wymieniane cewki i świece. Filtr powietrza, olej i filtr oleju były wymieniane terminowo w ciągu ostatniego roku. Uszczelki na przepustnicy 2lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 6 godzin temu, animare napisał: -przy zmianie biegu i szybszym puszczeniu sprzęgła zaczyna szarpać silnikiem, -czuć jakby 'moc' spadła na sekundę i zapalają się kontrolki check engine/stop na 2 sekundy, - po czym gasną i wszystko wraca całkowicie do normy. Sprawdź stan czujników przy pedale sprzęgła, 6 godzin temu, animare napisał: Niestety nie jestem w stanie określić kiedy były wymieniane cewki i świece. Wymień świece, Cewki i świece muszą być co najmniej; - czyste i suche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animare Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Wszystko z tego sprawdzone i wymienione. Po dłuższej jeździe no 30minut problemu nie ma. Wydaje mi się że w wilgotnej/deszczowej porze problem się nasila. Wczoraj była idealna pogoda i cisza. Silnik dalej się dławi, dzisiaj rano sytuacja się powtórzyła raz a kilka dni temu kilkanaście razy się przydusił. Wydaje mi się że na jakiś kablach musi być zwarcie lub coś nie łączy tylko nadal nie wiem gdzie szukać przyczyny. Po niedzieli chyba oddam auto do sprawdzenia nie mniej wolał bym problem rozwiązać sam żeby nie wymieniać na ślepo części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 14 godzin temu, animare napisał: Po dłuższej jeździe no 30minut problemu nie ma. Wydaje mi się że w wilgotnej/deszczowej porze problem się nasila. Do kontroli ; - stan pokrywy upc, - stan styków w upc; - czyszczenie styków, - czyszczenie przepustnicy i map-sensora, W dniu 4.08.2021 o 00:45, animare napisał: mieszkam w mieście więc raczej poruszam się zawsze wg typowo miejskich prędkości. Jeżeli jest dużo jazd po mieście i na małych odległościach; -zalecane jest co jakiś czas wypad za miasto, - dać po garach ( 3000 obr/min ) na dystansie ok;100 km, - celem przedmuchania katalizatora 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animare Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 I problem rozwiązany, jutro jadę w trasę więc myślę że nie będzie żadnych niespodzianek. Problem był z masą i kablami podłączonymi do silnika, na łączeniach były zaśniedziałe i przy zmianie biegów często nie łączyły. Wyczyszczenie wszystkiego z rdzy i podłączenie na nowo aktualnie rozwiązało problem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi