Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wyjący alarm.... help!

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :) Kolejny problem:

Ostatnio bardzo często włącza mi się fabryczny' alarm. Ot tak po prostu, Megi sobie spokojnie stoi i nagle zaczyna wyć i mrugać.

Czasem pomaga po prostu otwarcie i zamknięcie centralnego z kluczyka (spokój na cały dzień albo na 5 minut). Jak kluczyk nie pomaga to odpalam, gaszę i znowu jest trochę spokoju.

Ale jak zostawiam auto pod robotą i pracuję po przeciwnej stronie budynku, to czasem wyje i wyje i cieć do mnie z portierni dzwoni, żebym coś z tym zrobił, bo zwariuje.

I tu pytanie: Co można z tym zrobić? Domowo-garażowym sposobem oczywiście. Mogę co prawda pojechać do elektryka, ale jak frajda jest jak się samemu cokolwiek w Megi zrobi. Można jakoś zmniejszyć czułość wyjca? albo dojść (metodą prób i błędów) któremu czujnikowi odwala?

Jakieś złote myśli, porady, schematy? cokolwiek?

Pozdróweczki i miłego popołudnia :):)

Miałem podobnie w swoim pomogło przeczyszczenie wyłączników w drzwiach oraz naklejenie kawałków gumy w miejscach gdzie dotykały one drzwi.

Czasami mrugała mi też kontrolka otwartych drzwi w czasie jazdy, ot taka dodatkowa atrakcja :-?

Niestety. Przeczyściłem, podkleiłem, zadowolony wróciłem do domu i za 5 minut znowu wyjec.

Ktoś wie może jakie czujniki podpięte są do alarmu, albo chociaż jak doraźnie wyłączyć syrenę?

Niech sobie miga, byleby nie wyło całą noc.

Już wiem co i jak. Przyczyna to uszkodzone czujniki ultradźwięków. Centralka wariowała i dlatego wyło - rozwiązanie najprostsze z możliwych - odpięcie kabelków końcówek ultradźwięków od centralki.

Gdyby ktoś kiedyś szukał to standardowo w Megankach centralki wpychane są 'na chama' nad puszką z bezpiecznikami - najlepiej odkręcić panel z pokrętłami regulacji kąta świateł i natężenia oświetlenia deski, wybebeszyć kabelki i sięgnąć wgłąb. Nie jest niczym przymocowana, więc po włożeniu umiarkowanej siły centralka wyłazi razem z 10 kilometrami okablowania do niej :)

• +1 1