Hawer Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Siemanko, problem natury "typowego diesla". Moja Meganka wypluwa błąd DTC048877 Exhaust Gas Recirculation Valve Position Control 6.DEF Błąd pojawia się wtedy kiedy auto nagrzeje się do temperatury roboczej i po chwili postoju/zwolnienia do niskiej prędkości wywala błąd. Zawór EGR przeczyściłem i to dwa razy! Jednak problem pozostał. Może ktoś miał podobny problem. Z góry dzięki za pomoc. Megane 3 Coupe 1.5DCi EDC K9K 110km. Przebieg: 168k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Błąd ewidentnie dotyczy kontroli położenia zaworu. I tu mogą wystąpić dwa problemy: 1 - nie działa prawidłowo kontrola położenia 2 - silnik nie przestawia egr w zakresie jak mu zadaje sterownik silnika Dwa razy czyszczony EGR to pewnie nie zacina się. Wypada posprawdzać instalację zaworu na ciągłość połączeń. Na rysunku poniżej masz wycięty kawałek schematu dotyczący połączenia EGR ze sterownikiem silnika. 1460 - zawór EGR i na lewo szara wtyczka sterownika Dodam jeszcze, że masz problem z zasilaniem grzałek nurkowych do podgrzewania wody w układzie chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawer Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) Co do grzałek nurkowych to fakt, wiem o tym i będę tam grzebał jak zdejmę zderzak do malowania. Generalnie zamówiłem używany EGR za dosłownie pare groszy (nie całe 30zł z Juke 1.5DCI 140k nalotu) po numerach i przełożę sam czujnik położenia. (Z tego co wiem to jest on właśnie w tym plastiku który przychodzi na górę zaworu) także cała górę zamienię i sprawdzę czy będzie śmigać. Generalnie doszedłem do wniosku ze błąd zaczął mi doskwierać jak wymieniłem uszkodzony termostat (nie trzymał temperatury roboczej) także myślę ze Francuz mógł tak jeździć i EGR pracował w wąskim zakresie (?). Dam znać na dniach co wyjdzie Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez Hawer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawer Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 (edytowane) Niestety, nic to nie dało. Nadal ten sam problem i trochę odpadam z sił co może być tutaj problemem. Nawet zrobiłem adaptacje PyRen’em. Jest jeszcze jedna sprawa, to normalne ze EGR jest trochę w oleju? Generalnie na bagnecie nie widzę zbytnio ubytków. Edytowane 6 Kwietnia 2022 przez Hawer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreju1 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 Cześć @Hawer mam pytanie czy udało się rozwiązać problem? Borykam się z tym samym błędem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawer Opublikowano 4 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 Tak, u mnie miał sam w sobie zawór, a raczej jego silnik który postanowił zdechnąć ?. Najlepsza opcja to chyba wykodować go całkiem, ale ja osobiście kupiłem używkę za lekko ponad 100zł i finalnie wszystko chodzi tak jak powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreju1 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 @Hawer dzięki za informację. U mnie dokładnie stało się to samo. Wiesz może czy po wymianie egr'a trzeba go programować w clipie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawer Opublikowano 9 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Wiesz co, nie trzeba - ale można w PyClipie to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi