MaReKdZ67 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Mam Megane 3 phI 1.6 i taki problem, że przestało działać mi sterownie szybami po stronie kierowcy. Podnoszenie i opuszczanie szyb działa tylko przyciskiem konkretnych drzwi. Nie działa też sterownie lusterkami i blokada drzwi (nie działa nic na panelu sterującym). Sprawdziłem bezpieczniki w kabinie i przy silniku, wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Ja bym najpierw sprawdził zasilanie modułu w drzwiach kierowcy. Odpowiada za to bezpiecznik oznaczony na rysunku. Kolejny krok to sprawdzenie w złączu drzwi kierowcy czy na grubym czerwonym przewodzie jest napięcie 12 V (pin B6). Gdyby zasilanie było ok to bym sprawdził czy czasem nie wysypała się konfiguracja modułu drzwi kierowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaReKdZ67 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Cześć. Bezpiecznik zdrowy, na kablu jest zasilanie. Zapomniałem dodać, że w drzwiach kierowcy jedyne co działa to centralny zamek, głośnik i podświetlenie drzwi. Jak można sprawdzić konfigurację modułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 17 minut temu, MaReKdZ67 napisał: Zapomniałem dodać, że w drzwiach kierowcy jedyne co działa to centralny zamek,.... i podświetlenie drzwi Czyli moduł ma zasilanie a nie działa sterowanie matrycowe modułu. Nie podpowiem jaka jest przyczyna a konfigurację sprawdzisz clipem lub stosunkowo tanio za pomocą ELM 327 (chip PIC18F25K80) i darmowego ddt4all lub Ecutweaker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaReKdZ67 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Dzięki za pomoc. Muszę znaleźć kogoś z clipem, bo sam to jestem trochę za cieńki na takie zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Tu nie trzeba jakiejś mega wiedzy. Wystarczy umiejętność obsługi telefonu z Androidem lub laptopa. Kupujesz ELM 327 z chipem jak wcześniej podałem, parujesz telefon z obd2 wpisując kod 1234. Instalujesz na komórce Ecutweaker (https://drive.google.com/file/d/1Dk-mOfhzajQYmsYNjptWFEygpCFLCPBl/view), łączysz się z programem, wchodzisz w zakładkę "Driver Door Control module" i sprawdzasz ustawienia, praktycznie wszystkie opcje muszą być aktywne. Ogólnie rzecz ujmując sterowaniem elementami które Ci nie działają zajmuje się moduł elektroniczny umieszczony w drzwiach kierowcy. Podlega on konfiguracji odpowiadającej wyposażeniu samochodu. Modułem tym kierowca steruje za pomocą pilota umieszczonego w podłokietniku drzwi. I teraz albo ten polot nie działa lub nie przekazuje informacji albo moduł utracił swoją konfigurację. Jeżeli kiedykolwiek rozkręcałeś pilot od telewizora to ten panel sterowania w drzwiach kierowcy działa identycznie, jest tam płytka stykowa w nadrukiem węglowym i przyciskami. Można to wyjąć i przeczyścić spirytusem lub płynem do mycia naczyń. Na zdjęciu panel sterowania w drzwiach kierowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaReKdZ67 Opublikowano 1 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Dzisiaj dopiero udało mi się porozbierać. Sterownik szyb i moduł podłączyłem do innego auta i działa i jedno i drugie. Najpierw podłączyłem sterownik , szyby się opuszczały i podnosiły. Potem podłączyłem silnik razem z modułem i też działa. Niestety w moim nie chce działać . Może ma ktoś rozpisaną kostkę w drzwiach (słupek) kierowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawgod Opublikowano 27 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2024 Udało ci się rozwiązać sprawę, bo mam tak samo. Nie działają szyby, sterowanie lusterkami, blokada drzwi. Jedynie co działa to podświetlenie drzwi, głośnik i zamek centralny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi