grooha Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 panowie- drganiana kierownicy przy 90km/h do 110km/h opony nowe michelin. felgi proste, zawieszenie ok, luzu na kol.kierow brak. dla mnie zagadka, co to moze byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 przy tej prędkości przeważnie opony lub felgi są przyczyną drgań -> jeszcze raz wyważyć, przekręcić opony na felgach o 90 stopni, obejrzeć czy nie ma bombli na oponach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 polecam zrobić tzw. "test drogowy" u wulkanizatora, ja miałem dokładnie to samo z nówkami fela+guma, nie jest to najtańsze ale koło jest najlepiej wyważone jak tylko się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosiaczek231 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Może i naiwne jest moje pytanie, ale: na czym polega "test drogowy"? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 koło nie daja tylko na wirówkę ale dociskane jest na taki walec z "pamierem ściernym" i sprawdzana jest twardość opony na całym obwodzie, na tej podstawie obliczana jest masa opony i sztywność, w każdym punkcie obwodu, całego koła. na koniec maszyna pokazuje jak przesunąć oponę względem felgi by jak najbardziej zniwelować efekt bicia. każda felga i opona nie jest do końca jednorodna w objętości materiału co skutkuje tym, iż koło może być dobrze wyważone ale w danym miejscu może być sztywniejsze przez co będzie bić podczas jazdy. mnie się zdarzyło tak, że oba przednie kołą trafił koleś tak, że złożył "twardymi" miejscami do siebie, niemal idealnie :) po "teście drogowym" i odpowiednim przesunięciu opony a następnie wyważeniu (znacznie mniejsze ciężarki weszły) opony idą idealnie. przy każdej prędkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosiaczek231 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 DrNO, dzięki za fachowe wyjaśnienie :) :) ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yataman Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 JA mialem podobny problem i nadal troche go mam. Otóż przyczyną czegos takiego tylko przy mniejszych predkosciach byly u mnie lekko pokrzywione tarcze hamulcowe. Gosc mi przetoczył, wymienił klocki i bylo duzo lepiej choc ciągle troszkę drżą ( oczywiscie przy hamowaniu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grooha Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 dziekuje bardzo panowie, meczanik jeszcze powiedział ze moga to byc przeguby wewnetrzne, ale przy tym przebiegu? [ Dodano: 2008-08-24, 15:56 ] aha, jeszcze zamieniłem przod na tył ale objawy podobne, same problemy z tym autem,jak nie łozysko w piascie, to KZFR, teraz to bicie, czyba czas pozbyc sie Meni [ Dodano: 2008-08-24, 15:57 ] nie wiecie jak sie skonczyla sprawa apel o KZFR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi