Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

drgania kierownicy-megane 2004r

Rekomendowane odpowiedzi

koło nie daja tylko na wirówkę ale dociskane jest na taki walec z "pamierem ściernym" i sprawdzana jest twardość opony na całym obwodzie, na tej podstawie obliczana jest masa opony i sztywność, w każdym punkcie obwodu, całego koła. na koniec maszyna pokazuje jak przesunąć oponę względem felgi by jak najbardziej zniwelować efekt bicia.

każda felga i opona nie jest do końca jednorodna w objętości materiału co skutkuje tym, iż koło może być dobrze wyważone ale w danym miejscu może być sztywniejsze przez co będzie bić podczas jazdy. mnie się zdarzyło tak, że oba przednie kołą trafił koleś tak, że złożył "twardymi" miejscami do siebie, niemal idealnie :) po "teście drogowym" i odpowiednim przesunięciu opony a następnie wyważeniu (znacznie mniejsze ciężarki weszły) opony idą idealnie. przy każdej prędkości.

JA mialem podobny problem i nadal troche go mam. Otóż przyczyną czegos takiego tylko przy mniejszych predkosciach byly u mnie lekko pokrzywione tarcze hamulcowe.

Gosc mi przetoczył, wymienił klocki i bylo duzo lepiej choc ciągle troszkę drżą ( oczywiscie przy hamowaniu )

dziekuje bardzo panowie, meczanik jeszcze powiedział ze moga to byc przeguby wewnetrzne, ale przy tym przebiegu?

[ Dodano: 2008-08-24, 15:56 ]

aha, jeszcze zamieniłem przod na tył ale objawy podobne, same problemy z tym autem,jak nie łozysko w piascie, to KZFR, teraz to bicie, czyba czas pozbyc sie Meni

[ Dodano: 2008-08-24, 15:57 ]

nie wiecie jak sie skonczyla sprawa apel o KZFR