Gwiazdoor Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Witam! Instrukcje mówią, że powinny być koła 205/60 R16 zaś naklejka w samochodzie mówi o 205/55 R16. Które więc są poprawne? Letnie mam na profilu 55 zaś zimowe 60. Nie działa mi tempomat i zastanawiam się czy to może z powodu złych opon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobli73 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Na pewno nie z powodu rozmiaru opon tempomat ci nie działa. Ja w SCIII 1,5dci mam 205/60/16 ale moze w innych wersjach silnikowych powinny byc inne opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2022 17 minut temu, Gwiazdoor napisał: Nie działa mi tempomat i zastanawiam się czy to może z powodu złych opon? Jak najbardziej. Komputer porównuje zadaną prędkość z odczytaną i przy niezgodności wyłącza tempomat. Po zmianie opon na inne należałoby w module ABS zmienić rozmiar opon zwłaszcza wtedy gdy jest duża rozbieżność między wpisanym rozmiarem a założonym. Oczywiście, że przyczyna wyłączenia tempomatu może być inna ale niewłaściwe opony też mogą to robić na wyższych biegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobli73 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2022 @aniewamimo całego szacunku jaki ma do Ciebie i Twojej wiedzy pozwolę się nie zgodzić z wyższym. Na jakiej podstawie samochod wie jak szybko jedzie? Na podstawie prędkości obrotowej kół uwzględniając ich rozmiar ten wpisany w komputer. Jeśli założymy inny rozmiar to faktyczna prędkość się zmieni ale komputer tego nie zobaczy. Chyba że porówna z gpsem ale w naszych renówkach wątpię aby tak było. Co innego jeśli będą różne rozmiary w jednym samochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Może faktycznie nie mam racji ale nie raz czytałem, że w przypadku np. zmiany skrzyni na drugą o trochę innych przełożeniach tempomat się wyłącza. Sterownik silnika podczas jazdy na tempomacie na podstawie obrotów silnika x przełożenie skrzyni x obwód kół oblicza jaka powinna być prędkość pojazdu. Porównuje ją z prędkością odczytaną przez ABS i przy niezgodności wyłącza tempomat. Może coś w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi